Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud predstavio albanski prevod Priručnika MKSJ o razvijenim praksama na Kosovu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 30. oktobar 2012.
CS/PR1524t


Međunarodni sud predstavio albanski prevod Priručnika MKSJ o razvijenim praksama na Kosovu

 

Međunarodni sud danas je javnosti predstavio albanski prevod Priručnika MKSJ o razvijenim praksama na promotivnom skupu u Prištini, Kosovo.

Ovaj priručnik je prva publikacija koja pruža sveobuhvatan opis operativne prakse razvijene na MKSJ od njegovog osnivanja. On ima za cilj da podrži nacionalne pravosudne sisteme, posebno one ne području bivše Jugoslavije, u krivičnom gonjenju za međunarodne zločine. Priručnik pokriva celokupni opseg rada Međunarodnog suda, počevši od istraga do izvršenja kazni, a takođe govori o sastavljanju presuda, vođenju Pritvorske jedinice i politici pravne pomoći, kao i o niz drugih pitanja podrške pravosuđu.

Prezentaciju, koju je organizovao Outreach program Međunarodnog suda, otvorila je Nj. e. Krystyna Marty Lang, ambasador Švajcarske na Kosovu, nakon čega je šef Službe sudskih veća, gđa Catherine Marchi-Uhel, predstavila priručnik publici od otprilike četrdeset prisutnih, među kojima su bili predstavnici kosovskog pravosuđa, vlasti, akademske zajednice i civilnog društva.

Govoreći o važnosti ovog Priručnika, Catherine Marchi-Uhel, je izjavila: “Time što smo ove [operativne] prakse učinili dostupnima nacionalnim i drugim međunarodnim sudovima, MKSJ je podelio iskustva koja je prikupio tokom ispunjavanja svog mandata s namerom da pruži podršku drugim sudovima kako bi oni uradili svoj deo posla u borbi protiv nekažnjivosti za međunarodne zločine na području Balkana (…)”.

O priručniku su se takođe pohvalno izjasnili stručnjaci sa Kosova. Gospodin Ladvim Krasniqi, direktor Kosovskog pravosudnog instituta, naglasio je važnost ove publikacije za pravosuđe na Kosovu, izjavivši da će ovaj priručnik “biti dragoceno sredstvo i da će doprineti unapređenju nivoa istraga i sudskih postupaka u vezi s ratnim zločinima”. Gospodin Bekim Blakaj, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo, podvukao je ključne napore Međunarodnog suda i nacionalnih pravosuđa u borbi protiv nekažnjivosti kao “dodatne mehanizme koji značajno pomažu društvu da se suoči s prošlošću kako bi osiguralo bolju budućnost”.

Ovaj priručnik je izradio MKSJ u saradnji s Međuregionalnim institutom Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde (UNICRI), i takođe je dostupan na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Prevod ovog priručnika na albanski jezik omogućen je velikodušnom donacijom Vlade Švajcarske. Prezentaciju ove publikacije je finansirala Evropska unija, partner na ovom projektu i sponzor Outreach program Međunarodnog suda.
   
Štampani primerci priručnika su podeljeni prisutnima tokom prezentacije i biće dalje distribuirani predstavnicima pravosuđa na Kosovu. Elektronska verzija priručnika takođe je dostupna na vebsajtu Međunarodnog suda.

 
 

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebooku, Twitteru i Youtubeu