Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud ugostio hrvatske suce i promatrače suđenja

MEĐUNARODNI SUD
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)    
Den Haag, 16. srpnja 2013.
CS/PR1575t

Međunarodni sud ugostio hrvatske suce i promatrače suđenja

Outreach program Međunarodnog suda danas je ugostio pet hrvatskih sudaca koji sude u predmetima u vezi s ratnim zločinima i skupinu promatrača suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj. Njihov dvodnevni posjet MKSJ-u organizirala je hrvatska nevladina organizacija Dokumenta, u suradnji s Uredom glavnog tajnika Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). 

Posjet je organiziran u sklopu stalnih nastojanja Međunarodnog suda na jačanju suradnje s pravosuđem i civilnim društvom na prostorima bivše Jugoslavije, u cilju boljeg razumijevanja zadataka, načina rada i naslijeđa MKSJ-a za budućnost.

Vesna Teršelič, predsjednica nevladine organizacije Dokumenta, izjavila je: “Nadamo se da će ovaj posjet pridonijeti razrješenju preostalih pitanja u vezi sa suradnjom MKSJ-a i pravosuđa u regiji, veoma važnom s obzirom na broj zločina ostavljenih za procesuiranje na domaćim sudovima".

Francesco Moneta, pravni savjetnik iz Tajništva OESS-a, izjavio je: “Uvjereni smo da će suci i promatrači iz nevladinih udruga, svatko u svojoj ulozi, koristiti naslijeđe Međunarodnog suda u zajedničkom cilju promicanja vladavine prava i služiti kao uzor u regiji”.

Suci i promatrači suđenja prisustvovat će prezentacijama s raznim temama, među kojima su i utjecaj presuda Međunarodnog suda na regiju, te podrška žrtvama i svjedocima. Susrešće se i sa sucima Molotom i Morrisonom, te drugim visokim dužnosnicima sudskih vijeća, primjerice sa zamjenikom predstojnika Ureda predsjednika Međunarodnog suda. 

Delegacija će imati priliku sastati se i s predstavnicima Tužiteljstva, primjerice sa šefom Tima za proslijeđivanje predmeta i tranziciju, s kojima će razgovarati o prijenosu znanja i dokaznog materijala domaćim sudovima.

Poslije tih susreta, suci i promatrači suđenja pratit će rasprave u predmetima Mladić i Karadžić

Kako se MKSJ primiče okončanju svojeg mandata, Outreach program intenzivira aktivnosti s ciljem što veće dostupnosti informacija o Međunarodnom sudu i njegovu radu na prostorima bivše Jugoslavije, kao i boljeg razumijevanja njegovih postignuća.