Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud ukinuo zaštitne mjere u vezi sa Stjepanom Mesićem

Medjunarodni sud ukinuo zastitne mjere u vezi sa Stjepanom Mesićem

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TAJNIŠTVO

Den Haag, 24. siječnja 2006.
CT/MOW/1042t

MEĐUNARODNI SUD UKINUO ZAŠTITNE MJERE U VEZI SA STJEPANOM MESIĆEM

Žalbeno je vijeće danas odobrilo zahtjev Tužiteljstva da se ukinu sve zaštitne mjere u vezi sa svjedokom Stjepanom Mesićem koji je svjedočio u predmetu Tihomira Blaškića.

Tužiteljstvo je 26. rujna 2005. podnijelo povjerljivi zahtjev u predmetu koji se vodi zbog nepoštivanja Suda protiv novinara Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića kojim traži da zaštitne mjere za svjedoka Stjepana Mesića budu ukinute. Tužiteljstvo je također tražilo da stranama u postupku budu omogućeno da govore o svjedoku Stjepanu Mesiću spominjući njegovo ime, da govore o činjenici da je svjedočio u predmetu Tihomira Blaškića, te o njegovoj izjavi i transkriptima.

Raspravno vijeće u predmetu protiv Tihomira Blaškića naložilo je primjenu zaštitnih mjera za Stjepana Mesića 6. lipnja 1977. i 16 ožujka 1998. U svojoj odluci, Žalbeno je vijeće naložilo da te mjere budu ukinute. Žalbeno je vijeće također naložilo sljedeće: "Stvarno ime svjedoka Mesića, činjenica da je svjedok Mesić svjedočio, njegove izjave dane Tužiteljstvu, kao i transkripti njegova svjedočenja u ovom predmetu mogu se spominjati javno i na otvorenom ročištu".

*****

Cjelokupni tekst odluke možete naći na Internet stranici MKSJ-a:

http://www.icty.org

Postupke na Međunarodnom sudu također možete pratiti na Internet stranici Suda.