Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud upoznaje učenike srednjih škola na Kosovu sa svojim radom

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 


Haag, 23. septembar 2009.
NE/MOW/PR1333t


Međunarodni sud upoznaje učenike srednjih škola na Kosovu sa svojim radom


Prva prezentacija bila je odrzana u ekonomsko-pravnoj srednjoj školi “Hoxhë Kadri Prishtina” u Prištini.

Program Outreach Međunarodnog suda danas je pokrenuo novi niz uspješnih predstavljanja svoga rada u srednjim školama na Kosovu u školskoj 2009/2010. godini. 

Ovaj projekat, koji se provodi uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnologiju Vlade Kosova, sastojaće se od niza predavanja u 15 gimnazija tokom jesenjeg i zimskog semestra ove akademske godine u okviru nastavnog programa “Građansko obrazovanje”.

Ova multimedijalna predavanja osmišljena su tako da učenike 12. razreda upoznaju s radom Međunarodnog suda i njegovim dostignućima u privođenju pravdi najodgovornijih za ratne zločine počinjene na Balkanu tokom devedesetih godina 20. vijeka. Učenici će saznati i o doprinosu Međunarodnog suda utvrđivanju činjenica i uspostavljanju pravde poslije sukoba u regiji. 

Predavanja u srednjim školama prethodno su održana tokom školske 2006/2007. godine, kada je 850 učenika iz više od 20 srednjih škola upoznato s radom Međunarodnog suda. Predavanja su naišla na jako dobar prijem širom Kosova.

Međunarodni sud je privržen okončanju nekažnjivosti i promovisanju poštovanja vladavine prava što je od ogromne važnosti za izgradnju modernih društava i unapređenje tih vrijednosti, naročito među mlađim generacijama Kosovara.

Kako se MKSJ približava okončanju mandata, Program Outreach pojačava napore na unapređenju pristupa lokalnih zajednica mnogobrojnim dostignućima Međunarodnog suda i njihovom razumijevanju. Na taj način, Program Outreach nastoji da učvrsti naslijeđe Međunarodnog suda širom bivše Jugoslavije.

Program Outreach, koji je Međunarodni sud pokrenuo i osmislio, ove godine obilježava desetogodišnjicu postojanja.
 
Više informacija o Programu Outreach možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda: http://www.icty.org/sections/Outreach

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org