Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud zahtijeva momentalno hapšenje optuženih

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 30. oktobar 1996.
CC/PIO/0122t

Međunarodni sud zahtijeva momentalno hapšenje optuženih

Činjenica da četiri lica protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnice 1995. godine i dalje obavljaju funkcije čuvara javnog reda i mira i da su ih sredstva javnog informisanja lako pronašla, još jedan je primjer flagrantnog zanemarivanja međunarodnog prava.

Optuženi su:
- Željko Meakić, optužen 13. februara 1995. kao glavni komandant logora Omarska, tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine,
- Miroslav Kvočka, optužen 13. februara 1995. kao zamjenik komandanta logora Omarska, tereti se za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine,
- Mladen "Krkan" Radić, optužen 13. februara 1995. kao jedan od komandanta smjene stražara u logoru Omarska, tereti se za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine,
- Nedjelko Timarac, optužen 21. jula 1995. kao čest posjetilac logora Keraterm, tereti se za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Zajedno sa pomenutim optužnicama, protiv optuženih su 1995. godine izdati nalozi za hapšenje, koji su proslijeđeni nadležnim lokalnim vlastima, a primjerci ovih dokumenata i drugi relevantni detalji proslijeđeni su IFOR-u.

Pa ipak, optuženi nisu uhapšeni: činjenica da su i dalje na slobodi je jasno kršenje odredbi Rezolucije Savjeta bezbjednosti kojom je ustanovljen Međunarodni sud i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko je tačna, činjenica da i dalje obavljaju javne funkcije predstavlja dodatno kršenje Dejtonskog sporazuma.

Međunarodni sud poziva sve strane, uključujući Republiku Srpsku, da ispune svoju obavezu da odmah uhapse optužena lica i da ispune sve svoje druge obaveze prema Dejtonu. Međunarodni sud takođe apeluje na međunarodnu zajednicu da preduzme odgovarajuće mjere kako bi osigurala da se njene odluke sprovode.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org