Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) počeo sa radom u Arushi

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 2. jul 2012.
AR/CS/PR1515t

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) počeo sa radom u Arushi

 

Početak rada ogranka Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Arushi danas je obeležen ceremonijom održanom u Arushi, Tanzanija.

Mehanizam, koji je osnovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ima mandat da  izvršava više ključnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) nakon okončanja njihovih mandata.

Na ceremoniji su se okupili međunarodni zvaničnici, predstavnici vlada Republike Ruande i Tanzanije, sudije i zaposleni na MKSR, predstavnici nevladinih organizacija, žrtava i medija. 

Dvosatna ceremonija počela je obraćanjem g. Stephena Mathiasa, pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pravne poslove, koji je govorio u ime generalnog sekretara. Gospodin Mathias Chikawe, ministar ustavnih i prvanih poslova Ujedinjene Republike Tanzanije takođe se obratio prisutnima, a nakon njega govorili su g. Martin Ngoga, državni tužilac Republike Ruande, sudija Theodor Meron, predsednik MMKS i MKSJ, g. Hassan Bubacar Jallow, tužilac MMKS i MKSR, sudija Vagn Joensen, predsednik MKSR i g. Pascal Besnier, vršilac dužnosti šefa Odseka za pravne i sudske poslove MKSR, u ime Adame Dienga, sekretara MKSR. Gospodin John Hocking, sekretar MMKS i MKJS, zaključio je ovu svečanost.

Obraćajući se prisutnima, sudija Theodor Meron, predsednik MMKS i MKSJ, izjavio je da je uspostavljanje Mehanizma označilo “obnavljanje opredeljenja međunarodne zajednice za fundamentalni i nepromenjivi princip da nekažnjivost za najteže zločine nikada više ne sme biti dozvoljena”.

Uspostavljanje Mehanizma predstavlja ogroman korak u strategiji okončanja rada i MKSJ i MKSR. Mehanizam ima zadatak da nastavi da izvršava ključne funkcije oba međunarodna suda i da obezbedi njihovo nasleđe.

Predsednik Meron je podsetio na pionirsku ulogu koju su MKSJ i MKSR imali i pohvalio na stotine odluka i presuda koje su ova dva međunarodna suda donela, što je oblikovalo međunarodno humanitarno pravo.

“Dva pionirska međunarodna suda poslužila su kao važni modeli i zajedno su postavili važnu pravnu, proceduralnu i institucionalnu osnovu za druge međunarodne krivične sudove i bezbrojne nacionalne pravosudne inicijative koje su usledile nakon njih”, rekao je predsednik Meron. 

Naglašavajući značaj MKSR za Mehanizam, predsednik je izjavio, “Mehanizam za međunarodne krivične sudove danas preuzima odgovornost za određene ključne funkcije MKSR i susreće se s nekim od istih izazova s kojima se MKSR susretao u prvim godinama svog postojanja, kao i s nekim novim i posebnim izazovima. Ovo je, uostalom, novi tip institucije, koji predstavlja novi eksperiment u međunarodnoj krivičnoj pravdi. Međutim, ona ima iskustvo i institucionalnu istoriju MKSR i, u tom smislu, Mehanizam može očekivati mnogo utabaniji put pred sobom od onoga s kojim se na početku svog rada susreo MKSR”.
   
Funkcije ogranka Mehanizma u Arushi uključuju: lociranje i krivično gonjenje preostalih optuženih koji su u bekstvu, brigu o sprovođenju zaštitnih mera koje je MKSR odobrio svedocima i žrtvama, rešavanje po eventualnim žalbama na presude ili kazne koje je izdao MKSR, a koje spadaju u nadležnost Mehanizma, kao i na vođenje postupaka za ponovno razmatranje presuda, u skladu s mandatom koji mu je poverio Savet bezbednosti. Mehanizam će nastaviti da sprovodi ključnu ulogu Međunarodnog suda u podršci nacionalnim pravosudnim sistemima, omogućavajući pristup dokazima, pružajući podršku u pronalaženju optuženih koji su u bekstvu čiji predmeti su prosleđeni nacionalnim sudovima i nadgledajući predmete prosleđene nacionalnim pravosudnim sistemima kako bi se obezbedilo pravično i nepristrasno suđenje. Odgovornost za očuvanje i vođenje arhiva MKSR takođe će biti jedna od ključnih funkcija Mehanizma, dok se MKSR, koji će raditi paralelno s Mehanizmom, približava okončanju svog mandata.

Ogranak MMKS u Hagu, koji će preuzeti funkcije koje nasleđuje od MKSJ, počinje s radom 1. jula 2013. godine.    

***

Dodatne informacije o Mehanizmu za međunarodne krivične sudove

Obraćanje sudije Theodora Merona, predsednika MMKS i MKSJ (na engleskom)

Obraćanje Hassana Bubacara Jallowa, tužioca MMKS i MKSR (na engleskom)

Obraćanje Johna Hockinga, sekretara MMKS i MKSJ (na engleskom)

 

*****

Medunarodni krivicni sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Facebooku, Twitteru i Youtubeu