Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mićo Stanišić, Radivoje Miletić i Milan Gvero privremeno pušteni na slobodu

Mićo Stanišić, Radivoje Miletić i Milan Gvero privremeno pušteni na slobodu

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
APPEALS CHAMBER
CHAMBRE D'APPEL
ŽALBENO VIJEĆE

 

Hag, 25. jula 2005.
JP/MOW/995-t

MIĆO STANIŠIĆ, RADIVOJE MILETIĆ I MILAN GVERO PRIVREMENO PUŠTENI NA SLOBODU

Kasno u petak 22. jula 2005., Mićo Stanišić, Radivoje Miletić i Milan Gvero privremeno su pušteni na slobodu u skladu s tri odvojene odluke koje je 19. jula 2005. izreklo Pretresno vijeće II u sastavu: predsjedavajući sudija Parker, sudija Thelin i sudija Van Den Wyngaert. Njihovo puštanje je naloženo u skladu s određenim konkretnim uslovima koji su detaljno navedeni u odlukama Pretresnog vijeća.

Nakon donošenja tih odluka, Tužilaštvo je 20. jula Pretresnom vijeću podnijelo dva odvojena zahtjeva u kojima je tražilo da se odgodi izvršenje naloga za privremeno puštanje na slobodu kako bi imalo vremena da podnese žalbu. Pretresno vijeće je 21. jula 2005. te zahtjeve odbacilo.

Dana 22. jula, Tužilaštvo je Žalbenom vijeću podijelo hitne zahtjeve u kojima je ponovo tražilo da se odgodi izvršenje odluka o privremenom puštanju na slobodu kako bi imalo vremena da pripremi žalbu. Žalbeno vijeće je odbacilo te zahtjeve i optuženi Mićo Stanišić, Radivoje Miletić i Milan Gvero privremeno su pušteni na slobodu uveče 22. jula.

Tužilaštvo je istovremeno podnijelo molbe da se odobri ulaganje žalbe na odluke o privremenom puštanju na slobodu. Odluke po tim molbama bit će donesene u dogledno vrijeme.

******

Štampani primjerci odluka mogu se na zahtjev dobiti od Kancelarije za medije.

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Međunarodnog suda: www.icty.org