Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Milan Babić se izjasnio krivim po jednoj točki optužnice za zločine protiv čovječnosti

Press Release . Communiqué de presse . Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TRIAL CHAMBER
CHAMBRE DE 1ERE INSTANCE
RASPRAVNO VIJEĆE
 

Den Haag, 27. siječnja 2004.
JL/P.I.S./818-t

MILAN BABIĆ SE IZJASNIO KRIVIM PO JEDNOJ TOČKI OPTUŽNICE
ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI

Danas, u utorak 27. siječnja 2004., Raspravno vijeće I u sastavu: predsjedavajući sudac Alphons Orie, Amin El Mahdi i Joaquín Martín Canivell, održalo je raspravu kako bi razmotrilo zajednički prijedlog Sporazuma o izjašnjavanju o krivnji između Milana Babića i Tužiteljstva.

Prijedlog se odnosio na Sporazum o izjašnjavanju o krivnji dogovoren između strana u postupku, u skladu s kojim bi se optuženik izjasnio krivim po točki 1 optužnice, a zauzvrat bi Tužiteljstvo predložilo da se odbace preostale optužbe protiv Milana Babića.

Milan Babić se izjasnio krivim po točki 1 optužnice za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi jer je sudjelovao kao su-počinitelj u udruženom zločinačkom pothvatu, kažnjivom prema članku 5 Statuta Međunarodnog suda.

Tužiteljstvo je Raspravnom vijeću preporučilo izricanje kazne do 11 godina zatvora. Obrana nije dala nikakvu preporuku u vezi s mogućom kaznom, ali je zadržala pravo da to učini u vrijeme izricanja kazne.

Raspravno će vijeće naknadno donijeti odluku o tome hoće li Sporazum o izjašnjavanju o krivnji biti prihvaćen.

*****