Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Milan Lukić uhapšen u Argentini

Milan Lukić uhapšen u Argentini

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Haag, 9. avgust 2005.
CT/MOW/996t

MILAN LUKIĆ UHAPŠEN U ARGENTINI

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pozdravlja hapšenje Milana Lukića, koje se dogodilo juče, 8. avgusta 2005., u Argentini.

U optužnici protiv Milana Lukića navodi se da je on u proljeće 1992. organizovao paravojnu grupu koja je sarađujući s lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavela teror nad lokalnim muslimanskim stanovništvom. Ta paravojna grupa često se pominjala pod nazivom "Beli orlovi" i "Osvetnici". Milan Lukić se tereti za istrebljenje, progone, ubistvo i nehumana djela počinjena u Višegradu, u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, od maja 1992. do oktobra 1994. Optužbe uključuju pet odvojenih incidenata ubijanja, od kojih su dva naročito stravična.

U optužnici se navodi da su 14. juna 1992. Milan Lukić i drugi prisilili oko 65 žena, djece i starijih muškaraca, bosanskih Muslimana, da uđu u jednu kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu. Kuća je zatim zabarikadirana i zapaljena. U one koji su pokušali da se spasu iskakanjem kroz prozor pucali su. Gotovo svi koji su bili zaključani u toj kući ubijeni su, uključujući 17 djece starosti od dva dana do 14 godina.

Navodi se da je 27. juna Milan Lukić počinio sličan zločin na jednoj drugoj lokaciji u Višegradu, gdje je ponovo grupa ljudi bila zabarikadirana u jednoj kući, koja je potom zapaljena, što je za posljedicu imalo smrt približno 70 ljudi.

Navodi se da su djela navedena u optužnici bila dio rasprostranjenog i sistematskog napada na civile bosanske Muslimane i ostale nesrbe na području Višegrada. Tužilaštvo Međunarodnog suda je optužbe protiv Lukića okvalifikovalo kao zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Međunarodni sud je optužio tri osobe za direktnu odgovornost za zločine počinjene u Višegradu. Prvobitna optužnica protiv Milana Lukića, Sredoja Lukića i Mitra Vasiljevića potvrđena je 28. avgusta 1998. Do sada se pred Međunarodnim sudom našao samo Mitar Vasiljević. Njemu je suđeno pred Međunarodnim sudom i proglašen je krivim za ubistvo pet muškaraca, što je jedan od incidenata za koje se tereti Milan Lukić. Vasiljević je osuđen na 15 godina zatvora i trenutno se nalazi na izdržavanju kazne.

*****

Kompletan tekst Optužnice možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda: http://www.icty.org/x/cases/milan_lukic_sredoje_lukic/ind/en/vas-ii000125e.htm

Štampane primjerke možete dobiti od Kancelarije za medije.

Postupke pred Međunarodnim sudom takođe možete pratiti na: www.icty.org