Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Milorad Trbić prebačen na suđenje u Bosnu i Hercegovinu

Milorad Trbić prebačen na suđenje u Bosnu i Hercegovinu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Haag, 11. jun 2007.
JP/MOW/1161t

MILORAD TRBIĆ PREBAČEN NA SUĐENJE U BOSNU I HERCEGOVINU

Milorad Trbić, bivši oficir za bezbjednost Zvorničke brigade vojske bosanskih Srba, prebačen je danas iz pritvora Međunarodnog suda u Sarajevo, gdje će mu se suditi pred Vijećem za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.

Optužnica tereti Trbića za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljivanje, ubistvo, progone i prisilno premještanje, počinjene nad civilima sa područja Srebrenice u periodu od jula do novembra 1995.

U optužnici se navodi da se Trbić sa nekoliko drugih pojedinaca, uključujući generale Ratka Mladića, Milenka Živanovića, Zdravka Tolimira i Radislava Krstića, dogorio da će pobiti vojno sposobne muškarce Muslimane iz Srebrenice koji su zarobljeni ili su se predali nakon pada Srebrenice 11. jula 1995., a preostalo muslimansko stanovništvo Srebrenice i Žepe protjerati iz Republike Srpske s namjerom da se ti Muslimani unište. Osim toga, navodi se da su od približno 1. avgusta 1995. pa sve do približno 1. novembra 1995. pripadnici vojske bosanskih Srba i policije, uključujući Trbića, učestvovali u organizovanim i sveobuhvatnim nastojanjima da se prikriju ubijanja i pogubljenja tako što su tijela iskopavali iz primarnih masovnih grobnica i zatim ih nanovo zakopavali u sekundarne grobnice.

Trbić se predao Međunarodnom sudu 7. aprila 2005. Dana 11. maja 2005., na ponovnom prvom stupanju pred, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački druge konsolidovane izmijenjene optužnice.

Dana 4. maja 2006., Tužilaštvo je podnijelo zahtjev u skladu s pravilom 11bis da se predmet protiv Trbića proslijedi vlastima Bosne i Hercegovine. Rasprava po tom zahtjevu je održana u ponedeljak 15. januara 2007. Nakon što je razmotrilo različite faktore, uključujući težinu zločina i navodni nivo odgovornosti optuženog, Vijeće za prosljeđivanje je 27. aprila 2007. naložilo da se ovaj predmet proslijedi Sudu Bosne i Hercegovine.

Trbić je deseti optuženi pred MKSJ koji je prebačen na suđenje u Bosnu i Hercegovinu. Jedan optuženi je prebačen u Srbiju, a jedan predmet koji se odnosi na dvojicu optuženih u Hrvatsku. Razmatra se mogućnost za prebacivanja još dvojice optuženih.

U skladu s odredbama strategije okončanja rada Međunarodnog suda, manji broj predmeta MKSJ-a koji se odnose na optužene nižeg i srednjeg ranga može se proslijediti kompetentnim sudovima na području bivše Jugoslavije. To ima za cilj da se Međunarodnom sudu omogući da se usredsredi na najviše rukovodioce odgovorne za zločine i da se ojača vladavina prava u državama bivše Jugoslavije.

Od prvog pretresa održanog u novembru 1994. godine, Međunarodni sud je optužio 161 osobu, od čega su postupci okončani u predmetima protiv 108 optuženih. Više se neće podizati nove optužnice. Planira se da Međunarodni sud okonča svoju misiju do kraja 2010. godine.
 

*****

Postupke pred Sudom možete pratiti na Internet stranici www.icty.org