Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Miroslavu Kvočki odobreno prijevremeno puštanje na slobodu

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PRESIDENT
PRESIDENT
PREDSJEDNIK

Den Haag, 31. marta 2005.
CVO/MOW/955-t

MIROSLAVU KVOČKI ODOBRENO
PRIJEVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Dana 23. marta 2005., predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, sudija Theodor Meron odobrio je zahtjev Miroslava Kvočke za prijevremeno puštanje na slobodu u skladu s članom 28 Statuta Međunarodnog suda i pravilima 124 i 125 Pravilnika o postupku i dokazima.

Dana 2. novembra 2001, Miroslav Kvočka je proglašen krivim na osnovu individualne krivične odgovornosti po jednoj tački za zločine protiv čovječnosti (progoni) i po dvije tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja (ubistvo i mučenje) i osuđen je na zatvorsku kaznu od 7 godina, koju je potvrdilo i Žalbeno vijeće (vidi Saopštenje za javnost br. 940 od 28. februara 2005.)

Pri donošenju odluke, predsjednik je razmotrio više različitih faktora, uključujući činjenicu da je dana 13. januara 2004. Kvočka izdržao dvije trećine svoje kazne.

Predsjednik je takođe razmotrio veći broj podnesaka, uključujući izvještaje Upravnika Pritvorske jedinice i Tužilaštva i savjetovao se s članovima Žalbenog vijeća i članovima Kolegija.

Integralni tekst odluke na engleskom jeziku biće u dogledno vrijeme dostupan na Internet stranici MKSJ-a: www.icty.org
Štampani primjerci mogu se na zahtjev dobiti od Ureda za medije.