Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Miroslavu Tadiću odobren zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PRESIDENT
PRÉSIDENT
PREDSJEDNIK
 

Hag, 4. novembar 2004.
CT/P.I.S./908-t

MIROSLAVU TADIĆU ODOBREN ZAHTJEV ZA PRIJEVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Dana 3. novembra 2004., predsjednik Međunarodnog suda, sudija Theodor Meron, odobrio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Miroslava Tadića "čim to bude praktično izvedivo".

Jedan od optuženih u predmetu Bosanski Šamac, Miroslav Tadić je proglašen krivim na osnovu individualne krivične odgovornosti po jednoj tački za zločine protiv čovječnosti (progoni) i, 17. oktobra 2003., osuđen je na osam godina zatvora.

Prilikom donošenja ove odluke, predsjednik je "uzeo u obzir pravilo 125, na koje se poziva član 7 Uputstva, u kojem se navode neki od faktora o kojima treba voditi računa prilikom razmatranja zahtjeva za prijevremeno puštanje na slobodu, kao što su težina krivičnog djela, mjera u kojoj je zatvorenik pokazao da se rehabilitovao, svaka značajna saradnja s Tužilaštvom, postupak prema zatvorenicima u sličnoj situaciji, kao i drugi kriteriji navedeni u ranijim nalozima i odlukama u vezi sa prijevremenim puštanjem na slobodu".

Kompletan tekst predsjednikove odluke na engleskom jeziku: http://www.icty.org/x/cases/simic/presdec/en/041103.pdf