Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ donirao knjige centrima za pravnu obuku u Bosni i Hercegovini

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvanični dokument.) 
 

Haag, 13. maj 2011
VE/MOW/1406t


MKSJ donirao knjige centrima za pravnu obuku u Bosni i Hercegovini

 
 

 

Međunarodni sud je ove sedmice donirao značajnu količinu pravnog materijala bibliotekama centara za edukaciju sudija i tužilaca u Sarajevu i Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina.

Donacija obuhvata veliki broj primjeraka Statuta MKSJ-a, pravnih izvještaja i presuda prevedenih na lokalne jezike. Donacija takođe uključuje primjerke časopisa European Human Rights Law Review, Georgetown Law Journal, Journal of International Justice, Oxford Journal of Legal Studies, Stanford Law Review, kao i druge pravne priručnike i knjige o pravnoj teoriji i praksi.

Mogućnost pristupa doniranim knjigama i časopisima biće od koristi polaznicima pravne obuke u Bosni i Hercegovini, kao i pravnim stručnjacima koji rade u praksi. Ova donacija će značajno ojačati kapacitet centara da na raspolaganje stave obrazovne materijale iz oblasti ljudskih prava i ratnih zločina.

Osvrćući se na ovu donaciju knjiga, Ana Stojanović iz Centra za edukaciju Republike Srpske rekla je: “Vrlo smo zahvalni Međunarodnom sudu na tome što nam je stavio na raspolaganje presude prevedene na lokalne jezike i na velikom broju pravnih knjiga i časopisa o predmetima u vezi s ratnim zločinima. Ovaj materijal će biti od neprocjenjive vrijednosti pravnim stručnjacima koji posjećuju našu biblioteku, a biće i od velike pomoći sudijama i tužiocima u regionu kada budu radili na suđenjima u vezi s ratnim zločinima”.

Almisa Berhamović iz Centra za edukaciju Federacije Bosne i Hercegovine izjavila je: “Ova velikodušna donacija Međunarodnog suda će nam pomoći da sudijama, tužiocima i pravnicima u Bosni stavimo na raspolaganje mnogo veći izbor izuzetno važnog pravnog materijala koji se odnosi na krivično pravo, međunarodno krivično pravo i međunarodno humanitarno pravo”.

Kako se MKSJ približava kraju svog mandata, Outreach program intenzivira svoja nastojanja da lokalnim zajednicama olakša pristup međunarodnom sistemu krivične pravde i dostignućima Međunarodnog suda u tom sistemu, i da poboljša njihovo razumijevanje ove oblasti.

Outreach program je osnovan 1999. godine s ciljem da poboljša razumijevanje rada Međunarodnog suda i njegove važnosti na teritoriji bivše Jugoslavije. Kao prvi program ovakve vrste, Outreach program Međunarodnog suda postavio je presedan za druge krivične sudove koji su u međuvremenu uveli slične programe.

Donacija knjiga je omogućena zahvaljujući ljubaznoj pomoći Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju/Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR). Outreach program velikodušno podržava Evropska unija.

* * *
Za više informacija o Outreach programu posjetite:
http://www.icty.org/sections/Outreach

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu