Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ dostavio nove transkripte Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan document.)
 

Haag, 4. mart 2011.
VE/MOW/1394t


MKSJ dostavio nove transkripte Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

 

 


Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju danas je vlastima Bosne i Hercegovine i Hrvatske dostavio približno 2.500 stranica transkripata izrađenih na lokalnim jezicima.

Transkripti su dostavljeni u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj da ojača kapacitete pravosuđâ u regionu za vođenje kompleksnih suđenja u predmetima za ratne zločine i da pomogne transfer znanja i materijala sa MKSJ bivšoj Jugoslaviji. Očekuje se da će dostavljanje transkripata na lokalnim jezicima ojačati sposobnosti pravnih stručnjaka u regionu da efikasnije pristupe svjedočenjima datim pred MKSJ i da ih koriste.

Transkripti na lokalnim jezicima pripremaju se na osnovu audio-zapisa sudskih pretresa pred MKSJ-om. Do oktobra 2010. godine transkripti postupaka bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima MKSJ-a.

Dragan Novosel, zamjenik državnog odvjetnika Hrvatske objasnio je kako Odvjetništvo cijeni saradnju s MKSJ-om uspostavljenu kroz ovaj projekat, uključujući i dostavljanje prioritetnih transkripata izrađenih na lokalnim jezicima. “Zahvaljujući ovom projektu tužitelji u Hrvatskoj lakše koriste i ocjenjuju dokaznu vrijednost prevedenog materijala radi korištenja u kaznenim postupcima koji se vode pred domaćim sudovima”, rekao je. Zamjenik državnog odvjetnika Novosel je dodao da “ovaj projekat bitno doprinosi ostvarenju zajedničkog cilja, prepuštanju procesuiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih godina prošlog stoljeća na području bivše Jugoslavije, tužiteljstvima u regiji”.

Više od 4.000 stranica transkripata na bosanskom, hrvatskom ili srpskom već je izrađeno u sklopu ovog projekta i sada su dostupni u internet bazi podataka Sudski spisi MKSJ-a (ICR). Dodatni transkripti biće postavljeni na ICR u narednim mjesecima, s ciljem da do kraja 2011. godine bude dostavljeno predviđenih 60.000 stranica. Transkripti su dostupni putem sljedećeg linka na vebsajtu MKSJ-a: http://icr.icty.org.

Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u septembru 2010., MKSJ je dostavio 7.000 stranica transkripata javnih postupaka vlastima Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vrijedan četiri miliona eura koji financira Evropska unija, a provodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR), zajedno sa MKSJ-om, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za kriminal i pravdu i misijama OEBS u regionu.


* * *
Za više informacije o ovom projektu molimo vas da stupite u kontakts s gospođom Sanelom Tunović, predstavnikom za Outreach projekta Pravda i ratni zločini na ++387 61 539 535 ili na adresi wcjp [at] odihr.pl

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini posjetite http://www.icty.org/sid/240Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija
Sprovode: