Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ dostavio nove transkripte Bosni i Hercegovini i Srbiji

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan document.)
 

Haag, 11. april 2011.
VE/MOW/1401t


MKSJ dostavio nove transkripte Bosni i Hercegovini i Srbiji

 

 

Međunarodni sud danas je Bosni i Hercegovini i Srbiji dostavio približno 2.000 stranica transkripata izrađenih na lokalnim jezicima vlastima.

Transkripti su dostavljeni u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj da ojača kapacitete pravosudnih organa u regionu za vođenje kompleksnih suđenja u predmetima za ratne zločine i da pomogne u prenosu znanja i materijala sa MKSJ na pravne stručnjake u bivšoj Jugoslaviji. Očekuje se da će dostavljanje transkripata na lokalnim jezicima pravnim stručnjacima u regionu pružiti veću mogućnost da dođu do svedočenja datih pred MKSJ i da ih koriste.

Transkripti na lokalnim jezicima regiona pripremaju se na osnovu audio-zapisa sudskih pretresa pred MKSJ. Do oktobra 2010. godine transkripti suđenja bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima MKSJ.

Komentarišući ovaj aspekt projekta, Boris Grubešić, šef Službe za odnose s javnošću Tužilaštva BiH je rekao: “Prevedeni transkripti olakšavaju lokalnim pravosudnim institucijama korišćenje svjedočenja datih pred MKSJ. Ova svedočenja se odnose na događaje koji su se dogodili tokom rata u Bosni i Hercegovini na kojima Tužilaštvo BiH trenutno radi. Mnogi od naših predmeta uključuju svedoke koji su prethodno svedočili pred MKSJ. Traskripti njihovih svedočenja su stoga vrlo korisni u analiziranju i istrazi ratnih zločina. Mi podržavamo nastavak ovog projekta koji uveliko doprinosi olakšanju i ubrzavanju procesa utvrđivanja odgovornosti za ratne zločine”.

U okviru ovog projekta već je izrađeno približno 7.000 stranica transkripata na bosanskom, hrvatskom ili srpskom koji su sada su dostupni u internet bazi podataka Međunarodnog suda Sudski spisi MKSJ (ICR). Dodatni transkripti biće postavljeni na ICR u narednim mesecima, s ciljem da se do kraja 2011. godine postavi predviđenih 60.000 stranica. Transkripti su dostupni putem sledećeg linka na vebsajtu MKSJ:http://icr.icty.org.

Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u julu 2010., MKSJ je vlastima Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine dostavio 9.000 stranica transkripata javnih postupaka na bosanskom, hrvatskom ili srpskom.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vredan četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR), zajedno sa MKSJ, Međuregionalnim institutom Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde i misijama OEBS u regionu.


* * *
Za više informacije o ovom projektu molimo vas da stupite u kontakts s gospođom Sanelom Tunović, predstavnikom za Outreach projekta Pravda i ratni zločini na ++387 61 539 535 ili na adresi wcjp [at] odihr.pl

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini posjetite http://www.icty.org/sid/240Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija
Sprovode: