Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ dostavio nove transkripte Bosni i Hercegovini i Srbiji

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)     
 

Hag, 30. maj 2011.
VE/MOW/1413t


MKSJ dostavio nove transkripte Bosni i Hercegovini i Srbiji

 


Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju danas je dostavio približno 3.900 stranica transkripata urađenih na lokalnim jezicima vlastima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Transkripti su dostavljeni u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj da poboljša sposobnost pravosudnih sistema u regionu da vode kompleksna suđenja u predmetima za ratne zločine pomažući pri transferu znanja i materijala sa MKSJ pravnim stručnjacima u regionu. Očekuje se da će dostavljanje transkripata na lokalnim jezicima omogućiti pravnim stručnjacima u regionu da efikasnije pristupe svedočenjima datim pred MKSJ i da ih koriste.

Transkripti na lokalnim jezicima pripremaju se na osnovu audio-zapisa sudskih pretresa pred MKSJ. Do oktobra 2010. godine transkripti postupaka bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima MKSJ.

Komentarišući ovaj aspekt projekta Pravda i ratni zločini u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije je rečeno: “Ovi transkripti predstavljaju dragocenu olakšicu koja će ubrzati procese utvrđivanja pune odgovornosti za ratne zločine počinjene tokom devedesetih godina. Svesni smo da je izrada transkripata dugotrajan posao, stoga se Tužilaštvo za ratne zločine aktivno uključilo u prioretizaciju ove dokumentacije. Smatramo da je nastavak i proširenje ovog projekta jedan od ključnih elemenata postepenog prenošenja odgovornosti za procesuiranje ratnih zločina sa međunarodnog na nacionalni nivo”.

Otprilike 9.500 stranica transkripata na bosanskom, hrvatskom ili srpskom, od ukupno 34.000 koje su već izrađene u sklopu ovog projekta, već je dostupno u bazi podataka Međunarodnog suda Sudski spisi MKSJ. Dodatni transkripti biće postavljeni u ovu bazu podataka u narednim mesecima s ciljem da se do kraja 2011. godine objavi predviđenih 60.000 stranica traskripata. Transkripti su dostupni putem sledećeg linka na vebsajtu MKSJ: http://icr.icty.org.

Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u julu 2010. godine, MKSJ je vlastima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini dostavio 12.900 stranica transkripata javnih pretresa na bosanskom, hrvatskom ili srpskom.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vredan četiri miliona evra, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR), zajedno sa MKSJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za zločine i pravdu i misijama OEBS u regionu.

* * *
Za više informacije o ovom projektu molimo vas da stupite u kontakts s gospođom Sanelom Tunović, predstavnikom za Outreach projekta Pravda i ratni zločini na ++387 61 539 535 ili na adresi wcjp [at] odihr.pl

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini posjetite http://www.icty.org/sid/240


 

Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija
Sprovode:          

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu