Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ dostavio nove transkripte Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 
Haag, 8. avgust 2011.
VE/MOW/1431t

 

MKSJ dostavio nove transkripte Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

 


Međunarodni sud danas je vlastima Hrvatske i Bosne i Hercegovine dostavio približno 1.000 stranica traskripata izrađenih na jezicima tih zemalja.

Transkripti su dostavljeni u sklopu projekta Pravda i ratni zločini koji ima za cilj da ojača kapacitete pravosuđa u regionu za vođenje kompleksnih suđenja u predmetima u vezi s ratnim zločinima pomažući transfer znanja i materijala Međunarodnog suda pravnim stručnjacima u regionu. Očekuje se da će dostavljanje transkripata na jezicima navedenih zemalja poboljšati sposobnost pravnih stručnjaka u regionu da efikasnije dođu do svjedočenja datih pred MKSJ-om i da ih koriste.

Transkripti na jezicima regiona pripremaju se na osnovu audio-zapisa sudskih pretresa pred MKSJ-om. Do oktobra 2010. godine transkripti postupaka bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima MKSJ-a.

Zahvaljujući ovom projektu tužitelji u Hrvatskoj lakše koriste i ocjenjuju dokaznu vrijednost prevedenog materijala radi korištenja u kaznenim postupcima koji se vode pred domaćim sudovima”, izjavio je Dragan Novosel, zamjenik Državnog odvjetnika Hrvatske. Dodao je da “ovaj projekt bitno doprinosi ostvarenju zajedničkog cilja, prepuštanju procesuiranja ratnih zločina počinjenih tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća na području bivše Jugoslavije, tužiteljstvima u regiji”.

Boris Grubešić, šef Službe za odnose s javnošću Tužilaštva BiH rekao je: “Transkripti na jezicima regiona olakšavaju lokalnim pravosudnim institucijama korišćenje svjedočenja datih pred MKSJ-om. Mnogi od naših predmeta uključuju svjedoke koji su prethodno svjedočili pred MKSJ-om. Transkripti njihovih svjedočenja su stoga vrlo korisni u analiziranju i istrazi ratnih zločina.”.

Otprilike 15.500 stranica transkripata na bosanskom, hrvatskom ili srpskom, od ukupno 42.000 do sada izrađenih u sklopu ovog projekta, dostupno je u bazi podataka Sudski spisi MKSJ-a (ICR). Ostali transkripti biće postavljeni na ICR u narednim mesecima, s ciljem da se do kraja 2011. godine postavi predviđenih 60.000 stranica. Transkripti su dostupni putem sljedećeg linka na vebsajtu MKSJ-a: http://icr.icty.org.

Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u julu 2010., MKSJ je vlastima Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine dostavio približno 16.000 stranica javnih transkripata suđenja na bosanskom, hrvatskom ili srpskom.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vrijedan četiri miliona eura koji financira Evropska unija, a provodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR), zajedno sa MKSJ-om, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za kriminal i pravdu (UNICRI) i misijama OEBS-a u regionu.

* * *

Za više informacija molimo vas da stupite u kontakt s godpođom Sanelom Tunović, predstavnikom Outreach projekta Pravda i ratni zločini na ++387 61 539 535 ili putem e-maila na wcjp [at] odihr.pl ()

Više informacija o projektu Pravda i ratni zločini

* * *


Projekat Pravda i ratni zločini


Projekat financira
Evropska unija
Provode:         

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu