Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ-a formalno priznao udruženje advokata Obrane

TRIBUNAL
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 19. prosinca 2002.
JA / P.I.S/ 720t

MKSJ-a formalno priznao udruženje advokata Obrane

Tajnik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ima zadovoljstvo najaviti formalno priznanje Udruženja advokata obrane MKSJ-a (ADC-ICTY) kao tijela koje zastupa advokate obrane koji djeluju pred MKSJ-om.

U srpnju 2002. izmijenjeno je pravilo 44 kako bi se omogućilo stvaranje neovisnog udruženja advokata obrane. Takvo udruženje je osnovano i tajniku je podnesena molba za priznanje. Nakon što je određeno vrijeme proučavao ustroj novog udruženja, tajnik je objavio formalno priznanje u skladu sa novim pravilom.

Uvjeti za prijem u članstvo novog Udruženja u biti odražavaju uvjete iz pravila 45 za stavljanje na popis branilaca koji su kvalificirani da zastupaju pred Međunarodnim sudom. Prema novom Pravilniku advokat obrane mora biti član ovog Udruženja da bi bio stavljen na popis iz pravila 45.

Ciljevi Udruženja su:

  • da se podrži djelovanje i efikasnost advokata obrane pred MKSJ-om
  • da se advokati obrane ohrabre da učestvuju u aktivnostima Međunarodnog suda
  • da savjetuje Međunarodni sud u pogledu predloženih promjena u proceduri
  • da se nadgleda rad advokata obrane na MKSJ-u

Udruženje planira provedbu vrlo aktivnog stručnog usavršavanja advokata. Prva takva aktivnost je "temeljni kurs" koji će početi u ožujku ili travnju 2003. Temeljni kurs će morati pohađati sve osobe koje su imenovane za branioce u nekom od predmeta pred MKSJ-om a koje nisu ranije učestvovale u suđenjima pred ovim Sudom. "Temeljni kurs" će se organizovati u određenim razmacima a biće dopunjen "naprednim kursom" za one koji žele da dalje usavrše svoja znanja i vještine.

Jedne subote svakog mjeseca Udruženje će biti domaćin "Subotnjem forumu" koji će dati mogućnost advokatima koji trenutno zastupaju pred Sudom da podijele svoja iskustva sa kolegama. Zamišljen je kao forum za razmjenu informacija i ideja. Prvi ovakav program je predviđen za posljednju subotu siječnja.

Više informacija možete potražiti na web stranici Udruženja http://adc-icty.org/