Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ Hrvatskoj dostavio prve transkripte na lokalnim jezicima

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Hag, 8. oktobar 2010.
NJ/MOW/1365t


MKSJ Hrvatskoj dostavio prve transkripte na lokalnim jezicima

 

 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju danas je dostavio prve transkripte suđenja sačinjene na lokalnim jezicima regiona hrvatskim vlastima. Nakon hitnog zahteva hrvatskih vlasti, projekat Pravda i ratni zločini uspeo je da dostavi šest kompletnih transkripata, sa šest javnih pretresa pred MKSJ, od ukupno 500 stranica. Dalji transkripti koje su zahtevala regionalna pravosudna tela biće uskoro dostavljeni vlastima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, kao prioritet.

Transkripti suđenja vođenih pred MKSJ trenutno su do sada bili dostupni samo na zvaničnim jezicima Međunarodnog suda – engleskom i francuskom. U sklopu projekta Pravda i ratni zločini, Međunarodni sud će izraditi transkripte ključnih postupaka na bosanskom, hrvatskom ili srpskom. Očekuje se da će to pravnim stručnjacina u regionu omogućiti lakši pristup i korišćenje svedočenja datih pred MKSJ relevantnog za postupke u njihovim jurisdikcijama.

Izrada transkripata sudskih postupaka pred MKSJ na bosanskom, hrvatskom ili srpskom u sklopu projekta Pravda i ratni zločini počelo je u julu ove godine i biće nastavljeno do novembra 2011. godine.

Projekat Pravda i ratni zločini je zajednički projekat Međunarodnog suda s njegovim partnerskim organizacijama: Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS/ODIHR), Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za kriminal i pravdu (UNICRI), i misijama OEBS na terenu u regionu. Ovaj projekat je omogućen velikodušnom donacijom Evropske unije.
 

* * *

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini molimo vas da posetite:
http://www.icty.org/sid/240Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija 
Sprovode: