Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ je prokrčio put za pozivanje na odgovornost za napade na kulturnu baštinu

The Hague |

Tokom jučerašnjeg obraćanja na konferenciji UNESCO-a na visokom nivou, sekretar MKSJ-a, g. John Hocking, istakao je ulogu MKSJ-a u učvršćivanju pravnih osnova za pozivanje na odgovornost za uništavanje kulturne baštine. Ovaj skup pod nazivom “Napadi na kulturnu raznolikost: zaštita naslijeđa radi mira” počeo je juče u Briselu i završiće se danas poslije popodne.

“Tamo gdje je na djelu kulturocid, može se govoriti i o genocidu. Tamo gdje je na djelu 'kulturno' čišćenje, može se govoriti i o etničkom čišćenju. Od Dubrovnika do Timbuktua, ne smijemo potcjenjivati zločine protiv kulturne baštine”, izjavio je sekretar Hocking. 

Sastanak je otvorila gđa Irina Bokova, generalni direktor UNESCO-a, a na njemu su se okupili predstavnici država članica, međunarodnih organizacija i kulturnih partnerskih institucija UNESCO-a, Evropske Unije, kao i stručnjaci na polju kulture, očuvanja i izgradnje mira, te međunarodne saradnje.