Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ održava obuku za hrvatske pravne stručnjake

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument)
 

Den Haag, 18. ožujka 2011.
VE/MOW/1396t


MKSJ održava obuku za hrvatske pravne stručnjake

Tijekom posljednje obuke u Zagrebu, Hrvatska

Međunarodni sud je jučer, u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, započeo dvodnevnu obuku za sudice i tužitelje županijskih sudova i državnih odvjetništava iz Osijeka, Slavonskog Broda i Vukovara u Hrvatskoj.

Cilj ove obuke, koja se odvija na Pravosudnoj akademiji u Osijeku, je prenošenje institucionalnog znanja i specijaliziranih vještina Međunarodnog suda na pravosudne organe u regiji, čime se pojačava njihova sposobnost vođenja složenih predmeta u vezi s ratnim zločinima.

Cilj ove obuke je da ojača sposobnost nacionalnih partnera Međunarodnog suda da pronađu i traže podatke i materijale MKSJ-a relevantne za njihov rad, a uključit će i upotrebu websitea, Baze podataka Sudskih spisa MKSJ-a i Baze podataka sudske prakse Žalbenog vijeća. Obuka će također obuhvatiti način podnošenja zahtjeva MKSJ-u za pravnu pomoć i za izmjenu zaštitnih mjera prema Pravilniku o postupku i dokazima Međunarodnog suda.

Ova obuka je nastavak slične obukei za pravne stručnjake održane u Zagrebu 13. i 14. siječnja 2011. Slična obuka održana je u Beogradu, Sarajevu i Podgorici od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u srpnju 2010. godine. Održavanje dodatnih tečajeva u regiji planira se tijekom sljedećih mjeseci. 

Projekt Pravda i ratni zločini regionalni je projekt vrijedan četiri milijuna eura koji financira Europska unija, a provode ga Ured za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS-ODIHR) u partnerstvu s MKSJ-om, Međuregionalnim istraživačkim institutom UN-a za kriminal i pravdu i misijama OESS-a u regiji.

* * *

Za više informacija molimo, kontaktirajte gospođu Sanelu Tunović, predstavnicu outreach projekta Pravda i ratni zločini na +387 61 539 535 ili na wcjp [at] odihr.pl

Video materijale o projektu Pravda i ratni zločini možete pogledati na:
http://www.youtube.com/watch?v=86yVbaBrOOA

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini posjetite http://www.icty.org/sid/240

Projekat Pravda i ratni zločini


Projekat financira
Europska unija
Provode: