Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ otvara vrata posetiocima tokom Haškog međunarodnog dana

| Hag |

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) će posetiocima poželeti srdačnu dobrodošlicu u nedelju, 20. septembra 2015. u sklopu Haškog međunarodnog dana, kojeg svake godine organizuje Opština Hag. Ova manifestacija javnosti pruža priliku da posetom Međunarodnom sudu i drugim međunarodnim organizacijama u gradu zaviri iza kulisa Međunarodnog grada mira i pravde.

Vrata Međunarodnog suda biće otvorena od 11:00 do 17:00 časova, a aktivnosti tokom dana će započeti pozdravnim govorom potpredsednika MKSJ, sudije Carmela Agiusa, u 11:15 časova. Osim toga, sudije Christoph Flügge i Alphons Orie će posetiocima objasniti ulogu međunarodnih sudija na MKSJ, a Michelle Jarvis, glavni pravni savetnik Tužilaštva MKSJ, održaće prezentaciju o krivičnom gonjenju za predmete u vezi sa seksualnim nasiljem pred MKSJ. Tokom celog dana posetioci će biti u prilici da obiđu sudnice u pratnji zaposlenih, pogledaju projekcije dokumentarnih filmova, i da istražuju materijal iz arhiva MKSJ. Osoblje MKSJ će biti na raspolaganju da se sastane s posetiocima i odgovara na pitanja.

Svi koji žele da prisustvuju aktivnostima za vreme otvorenog dana mogu se registrovati ovde na vebsajtu Opštine. Besplatan autobuski prevoz do MKSJ i drugih organizacija koje tog dana budu otvorile svoja vrata posetiocima biće organizovan s polascima ispred Muzeja GEM.  

Predstavnici sredstava javnog informisanja pozivaju se da prate Otvoreni dan MKSJ od 11:15 do 12:30 časova u auli Međunarodnog suda i da snime uvodno izlaganje, kao i posetioce u obilasku sudnice i tokom prezentacija. Obaveštavamo vas da za snimanje treba koristiti prenosne kamere bez stativa i da se oprema za rasvetu ne može unositi.

Predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da prisustvuju ovom događaju treba da pošalju e-mail Službi za medije na adresu press [at] icty.org do petka, 18. septembra u 16:00 časova. Novinari treba da navedu ime i prezime, naziv medijske kuće i broj pasoša.

Više informacija o Otvorenom danu i drugim aktivnostima tokom vikenda posvećenog pravdi i miru dostupno je ovde.