Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ otvara vrata za Haški međunarodni dan

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SEKRETARIJAT

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 17. septembar 2012.
VE/MOW/PR1518t

MKSJ otvara vrata za Haški međunarodni dan

 

MKSJ će otvoriti svoja vrata javnosti 23. septembra 2012. u sklopu petog godišnjeg "Međunarodnog dana". Ovaj događaj javnosti pruža priliku da zaviri iza kulisa Međunarodnog grada mira i pravde, a organizuje ga Opština Hag.

Govoreći o ovom skupu predsednik MKSJ Theodor Meron je izjavio: “Prošle godine imali smo rekordan broj od 750 posetilaca koji su došli na Međunarodni sud tokom Haškog međunarodnog dana, što pokazuje povećanje interesa za međunarodnu pravdu i rad Međunarodnog suda. Ove godine MKSJ ponovo pozdravlja priliku da se obrati svojim komšijama i da svoj rad i dostignuća predstavi građanima Haga pa i šire”.
   
Vrata Međunarodnog suda biće otvorena od 11:00 do 17:00 časova, a aktivnosti tokom dana će započeti obraćanjem predsednika Merona u 11:15 časova. Vreme posvećeno pitanjima i odgovorima rezervisano je za popodne sa sudijom Alphonsom Orijem i sekretarom Johnom Hockingom, koji će posetiocima pružiti uvid u osnovne aktivnosti i dostignuća Međunarodnog suda. Među ostalim aktivnostima biće obilazak sudnica u pratnji zaposlenih, izložba i jedan film koji posetioce upoznaje s MKSJ. Opšte prezentacije i prezentacije sudnica biće održavane tokom celog dana i zvaničnici MKSJ će biti na raspolaganju da se sastanu s posetiocima, odgovaraju na pitanja i da pričaju o svom radu na Međunarodnom sudu.

MKSJ će takođe biti predstavljen na Međunarodnom sajmu koji se održava istog dana u kongresnom centru World Forum. Posetioci štanda Međunarodnog suda imaće priliku da pregledaju veliki broj informativnih materijala koji predstavljaju rad MKSJ i da dobiju odgovore na svoja pitanja od predstavnika Međunarodnog suda.
   
Svi koji žele da prisustvuju aktivnostima za vreme otvorenog dana mogu se registrovati na vebsajtu Opštine.

Predstavnici sredstava javnog informisanja se pozivaju da prate Otvoreni dan MKSJ od 11:15 do 12:30 časova u auli Međunarodnog suda i da snime uvodno izlaganje kao i posetioce u obilasku sudnice i tokom prezentacija. Obaveštavamo vas da se za snimanje trebaju koristiti prenosne kamere bez stativa i da se oprema za rasvetu ne može unositi.

Predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da prisustvuju ovom događaju treba da pošalju e-mail Službi za medije na adresu press [at] icty.org do petka, 21. septembra, u 12:00 časova. Novinari treba da navedu ime i prezime, naziv medijske kuće i broj pasoša.

 

 

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Facebooku, Twitteru i Youtubeu