Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ provodi obuku bosanskohercegovačkih pravnih stručnjaka

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Haag, 24. februar 2011.
VE/MOW/1391t


MKSJ provodi obuku bosanskohercegovačkih pravnih stručnjaka

Tokom obuke u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je, u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, započeo dvodnevnu obuku tužilaca i pravnih savjetnika iz raznih kantonalnih tužilaštava.

Ova obuka ima za cilj da ojača regionalne kapacitete za vođenje kompleksnih predmeta u vezi s ratnim zločinima, i predstavlja dio sveobuhvatnih nastojanja projekta Pravda i ratni zločini da pomogne transfer institucionalnog i specijaliziranog stručnog znanja s Međunarodnog suda na jurisdikcije u regiji. Obuka se vrši u Centru za edukaciju sudija i tužilaca (CEST) Federacije BiH, u Sarajevu.

U obuci učestvuju tužioci i pravni savjetnici iz Sarajeva, Mostara, Orašja, Širokog Brijega, Tuzle, Zenice i Bihaća koji rade na predmetima u vezi s ratnim zločinima u svojim nadležnim tužilaštvima.

“Ova obuka je idealna prilika za sva tužilaštva iz Bosne i Hercegovine da ojačaju svoje kapacitete da vode kompleksne predmete u vezi s ratnim zločinima,” izjavio je Radoslav Marjanović, vršilac dužnosti direktora CEST-a. “Projekat Pravda i ratni zločini je od velike koristi za nas i drago nam je što radimo zajedno s OSCE/ODIHR-om, MKSJ-om i UNICRI-jem na ovom projektu.”

Cilj ove obuke je da ojača sposobnost nacionalnih partnera Međunarodnog suda da identificiraju i traže informacije i materijale MKSJ-a relevantne za njihov rad i uključiće i upotrebu vebsajta, Baze podataka Sudskih spisa MKSJ-a i Baze podataka sudske prakse Žalbenog vijeća. Obuka će također obuhvatiti način podnošenja zahtjeva MKSJ-u za pravnu pomoć i za izmjenu zaštitnih mjera prema Pravilniku o postupku i dokazima Međunarodnog suda.

Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u julu 2010. godine slični kursevi za obuku već su održani u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Podgorici. Dodatni kursevi biće održani u regiji u narednim mjesecima.

Projekt Pravda i ratni zločini je regionalni projekt vrijedan četiri miliona eura koji financira Europska unija, a provode ga Ured za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE-ODIHR) u partnerstvu s MKSJ-om, Međuregionalnim istraživačkim institutom UN-a za kriminal i pravdu i misijama OSCE-a u regiji.

* * *

Za više informacija molimo vas da kontaktirate gospođu Sanelu Tunović, predstavnika outreach projekta Pravda i ratni zločini na +387 61 539 535 ili na  wcjp [at] odihr.pl
Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini posjetite http://www.icty.org/sid/240


Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija
Sprovode: