Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ regionu dostavio 1.000 stranica transkripata

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)     
 

Hag, 9. decembar 2010.
FT/MOW/1379t


MKSJ regionu dostavio 1.000 stranica transkripata


Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je danas tužilaštvima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije dostavio više od 1.000 stranica transkripata postupaka na lokalnim jezicima.

Dostavljanje prevedenih transkripata bivšoj Jugoslaviji deo je projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj da unapredi sposobnost pravosuđa u regionu da vode kompleksna suđenja u predmetima za ratne zločine. Do oktobra 2010. godine transkripti suđenja su bili dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima MKSJ.

Ukupno 12 pošiljki transkripata danas je dostavljeno ovim trima državama, pri čemu je svako od tužilaštava primilo po četiri pošiljke transkripata od približno 350 stranica.

Međunarodni sud je u oktobru dostavio 500 stranica transkripata hrvatskim vlastima, dok je početkom novembra 400 stranica dostavljeno vlastima u Srbiji. Takođe u novembru dostavljena je prva pošiljka transkripata Bosni i Hercegovini. Međunarodni sud namerava da izradi najmanje 60.000 stranica traskripata suđenja na lokalnim jezicima u sklopu projekta Pravda i ratni zločini.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vredan četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR), u partnerstvu s MKSJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za zločine i pravdu, i misijama OEBS u regionu.

Za više informacije o ovom projektu molimo vas da stupite u kontakts s gospođom Sanelom Tunović, koordinatorom za Outreach projekta Pravda i ratni zločini na +387 61 539 535 ili //wcjp [at] odihr.pl " target="_blank">wcjp [at] odihr.pl.

* * *

Za više informacije o projektu Pravda i ratni zločini posetite
http://www.icty.org/sid/240

Pratite MKSJ na Twitteru i YouTubeu

 Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija 
Sprovode: