Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ sprovodi obuku crnogorskih pravnih stručnjaka

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

 Hag, 22. februar 2011.
VE/MOW/1389t


MKSJ sprovodi obuku crnogorskih pravnih stručnjaka 

Crna Gora

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je, u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, održao kurs za obuku pravnih stručnjaka sa viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju i iz osnovnog i specijalnog tužilaštva u Podgorici.

Ova obuka ima za cilj da ojača regionalne kapacitete za vođenje kompleksnih predmeta u vezi s ratnim zločinima, i predstavlja deo sveobuhvatnih nastojanja projekta Pravda i ratni zločini da pomogne transfer institucionalnog i specijalizovanog stručnog znanja s Međunarodnog suda na jurisdikcije u regiji. Ova obuka je održana pri Misiji OEBS-a u Crnoj Gori u Podgorici.

Konkretno, cilj ove obuke je da ojača sposobnost nacionalnih partnera Međunarodnog suda da identifikuju i traže informacije i materijale MKSJ-a relevantne za njihov rad i uključiće i upotrebu vebsajta, Baze podataka Sudskih spisa MKSJ-a i Baze podataka sudske prakse Žalbenog veća. Učesnici su takođe naučili kako da podnose zahteve MKSJ-u za pravnu pomoć i za izmenu zaštitnih mera prema Pravilniku o postupku i dokazima Međunarodnog suda.

Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u julu 2010. godine slični kursevi za obuku već su održanei u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. Dodatni kursevi u biće održani u regionu u narednim mesecima.

Projekt Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vredan četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovode ga Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE-ODIHR) u partnerstvu s MKSJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom UN-a za kriminal i pravdu i misijama OSCE-a u regionu.

* * *

Za više informacija molimo vas da kontaktirate gospođu Sanelu Tunović, predstavnika za outreach projekta Pravda i ratni zločini na +387 61 539 535 ili na wcjp [at] odihr.pl

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini posjetite http://www.icty.org/sid/240

Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija
Sprovode: