Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ sudjeluje u programu obuke za hrvatske suce i tužitelje koji se bave predmetima ratnih zločina

Press Release . Communiqué de presse . Priopćenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
OUTEACH PROGRAMME
PROGRAMME DE COMMUNICATION

VERS L’EX-YOUGOSLAVIE
OUTREACH PROGRAM

Den Haag, 20. svibanj 2004.

CC/P.I.S./849-t


MKSJ SUDJELUJE U PROGRAMU OBUKE ZA HRVATSKE SUCE I TUŽITELJE

KOJI SE BAVE PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA


Predstavnici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) sudjelovat će na prvom seminaru programa obuke za hrvatske suce i tužitelje koji se bave predmetima ratnih zločina, koji će se održati 21. i 22. svibnja u blizini Zagreba.


Programu koji je iniciralo i organiziralo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa podršku pruža Outreach program MKSJ-a u skladu s mandatom Međunarodnog suda da pomaže u jačanju kapaciteta lokalnog pravosuđa u obradi ratnih zločina.


Središnji je cilj pomoći hrvatskim vlastima u njihovoj obradi predmeta ratnih zločina koji se nalaze pred domaćim sudovima kao rezultat lokalnih istraga, temeljem informacija i dokaznog materijala koji je Tužiteljstvo MKSJ-a dostavilo hrvatskom Uredu državnog odvjetnika, ili kao rezultat mogućeg prebacivanja predmeta MKSJ-a koji se odnose na optuženike srednjeg ili nižeg ranga u skladu s pravilom 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda.


Program će trajati od svibnja do listopada 2004. i uključit će oko 60 hrvatskih pravosudnih profesionalaca. Obuka će pokriti brojne teme od posebne važnosti za postupke koji se bave ratnim zločinima, uključujući definicije kaznenih djela prema međunarodnim i domaćim zakonima, oblike kaznene odgovornosti i udruživanja, izbor cilja, istragu, odlučivanje o optužbama i metode dokazivanja, vođenje istraga i formuliranje optužnica, pitanja zaštite svjedoka, kaznenu politiku kao i praktična pitanja u vezi s osiguravanjem dokaznog materijala i mogućim prebacivanjem predmeta s MKSJ-a.


Tajnik Međunarodnog suda, g. Hans Holthuis, kao i drugi viši dužnosnici Tužiteljstva i Vijeća Međunarodnog suda predstavljat će Međunarodni sud na prvom seminaru.