Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ-u dodijeljena Nagrada za izuzetna dostignuća u ostvarivanju pravde

Međunarodni sud | | Haag |

Dana 14. novembra 2017. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ, Međunarodni sud) primio je Nagradu za izuzetna dostignuća u ostvarivanju pravde koju je ove godine po prvi put dodijelio Međunarodni institut za izvrsnost u pravosuđu (MIIP).

Na svečanosti zvaničnog otvaranja MIIP-a u Haagu, koja je održana u Velikoj sudnici Palate mira i kojoj su prisustvovali eminentni pravnici i članovi diplomatske zajednice, Međunarodnom sudu odano je priznanje za značajan doprinos na polju ostvarivanja pravde. Konkretno, Međunarodnom sudu odano je priznanje za doprinos na planu, između ostalog, unapređivanja tehnologije informacijskog menadžmenta, elektronskog rukovođenja spisima, prijenosa suđenja na internetu, metoda zaštite žrtava i svjedoka, organizacije rada sudnica, transkripcije sudskih rasprava i sistema čuvanja dokaza.

U ime MKSJ-a nagradu je primio predsjednik Carmel Agius. Sekretar suda John Hocking predstavio je predsjednika Agiusa, podsjetivši da je predsjednik tokom čitavog svog radnog vijeka bio oličenje i pravde i izvrsnosti, te da je inspirirao druge da se posvete tim vrijednostima.

U svom glavnom obraćanju predsjednik Agius se zahvalio MIIP-u i istakao: “Ova nagrada govori o rezultatima koje je MKSJ ostvario tokom svoje 24 godine postojanja i rada. Nagradom se, takođe, odaje priznanje njegovim sudijama, rukovodiocima i bivšim i sadašnjim zaposlenima koji su izuzetno obavljali svoju dužnost, zalagali se da odgovorni budu pozvani na odgovornost i svojim primjerom inspirirali i druge na postizanje izuzetnih rezultata”.

MIIP je osnovan u oktobru 2017. s misijom da na globalnom nivou poboljša pristup pravosuđu djelujući kao nepolitička, neprofitna, međunarodna institucija posvećena razvijanju zajedničkih pristupa ostvarivanju pravde. MIIP će naročitu pažnju posvetiti provođenju i promoviranju istraživanja i edukaciji o pitanjima pristupa pravosuđu i ostvarivanju pravde, kao i širenju najbolje međunarodne prakse i procedura u vezi s rukovođenjem rada sudnica i ostvarenjem pravde u širem smislu.