Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mladen Markač mora biti uhićen i prebačen u Den Haag

Mladen Markač mora biti uhićen i prebačen u Den Haag

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TAJNIŠTVO

Den Haag, 29. prosinac 2007.
CVO/MOW/1210t

 

MLADEN MARKAČ MORA BITI UHIĆEN I PREBAČEN U DEN HAAG

 

Sudac Harhoff, dežurni sudac, jučer je izdao nalog kojim se okončava privremeno puštanje optuženog Mladena Markača na slobodu i zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske da ga odmah uhiti i u nedjelju, 30. prosinca 2007., prebaci u Den Haag kako bi bio smješten u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih naroda u Scheveningenu, Nizozemska. Sudac je zatražio uhićenje zbog toga što je optuženik prekršio uvjete pod kojima je privremeno pušten na slobodu napustivši svoje određeno mjesto boravka bez propisnog dopuštenja.

Dana 27. prosinca 2007., Raspravno je vijeće primilo obavijest Tajništva da je Mladen Markač napustio određeno mjesto svog boravka u Zagrebu kako bi se 22. prosinca 2007. pridružio lovačkom izletu na Bilogori. U nalogu je konstatirano da nadležne vlasti Republike Hrvatske nisu izvijestile ni Tajništvo ni Raspravno vijeće o bilo kakvom kršenju uvjeta privremenog puštanja na slobodu do 27. prosinca 2007.

Na zahtjev Tajništva, Republika Hrvatska je 28. prosinca 2007. potvrdila da je optuženik 22. prosinca 2007. zaista sudjelovao u lovu na Bilogori, da su fotografije snimljene tom prigodom objavljene u lokalnim medijima i da optuženik žali zbog svog postupka.

Optuženiku je puštanje na privremenu slobodu odobreno 2. prosinca 2004. Dvaput se nakratko vraćao u Den Haag 2007. godine kako bi prisustvovao statusnim konferencijama, te je ponovno privremeno pušten na slobodu.

Mladen Markač je bio zapovjednik S pecijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske . U optužnici protiv njega navodi se da je kao zapovjednik Specijalne policije imao sveukupne ovlasti i odgovornost za djelovanje i f unkcioniranje Specijalne policije. Nakon Operacije Oluja imao je čin general-pukovnika. Optužen je za progone , deportaciju, nečovječne postupke (prisilno preseljenje), pljačkanje javne ili privatne imovine, bezobzirno uništavanje gradova, mjesta i sela, ubojstvo, nečovječne postupke i okrutno postupanje.

Mladenu Markaču sudit će se zajedno s dvojicom suoptuženika, Antom Gotovinom i Ivanom Čermakom. Početak suđenja još nije zakazan. Statusna konferencija bit će održana 18. siječnja 2008.

Cjelokupni tekst naloga možete naći na internetskoj stranici Međunarodnog suda:

http://www.icty.org/x/cases/gotovina/tord/bcs/071228.pdf

*****