Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Netočno izvještavanje 'Večernjeg lista' o Pritvorskoj jedinici Tribunala

OBAVIJEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 26. rujna 2006.
MH/MO/PA284t

Netočno izvještavanje 'Večernjeg lista' o Pritvorskoj jedinici Tribunala

Ured za medije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izražava zabrinutost zbog netočnog i obmanjujućeg članka naslovljenog “Večernji u ćeliji Ante Gotovine”, objavljenog u Večernjem listu 23. rujna 2006.

Naslov članka i tekst ispod jedne od slika "Večernjakov novinar posjetio je haaški zatvor" potpuno su neistiniti. Nijedan novinar Večernjeg lista nije posjetio Pritvorsku jedinicu Tribunala. Zbog zaštite privatnosti pritvorenika novinarima nije dozvoljen pristup Pritvorskoj jedinici, i u odnosu na Večernji list nije napravljena nikakva iznimka.

U članku se tvrdi da objavljene fotografije prikazuju ćeliju Ante Gotovine. Ova je tvrdnja potpuna obmana. Nadnaslov "Ekskluzivno" navodi na zaključak da je Večernji list ekskluzivno dobio spomenute fotografije, što je također čista fikcija. Spomenute fotografije su, zapravo, dostupne svim medijima na internetskoj stranici Tribunala na adresi http://www.icty.org/sections/Mediji/Galerija, odakle ih je i Večernji list dobio.

Treba napomenuti da je na toj stranici i izričita molba da mediji koji koriste fotografije napomenu da su fotografije dobivene od MKSJ-a ("Photograph provided courtesy of the ICTY"), što Večernji list nije učinio. U on-line verziji taj je neistinit utisak ekskluziviteta dodatno ojačan time što je preko slika dobivenih od Tribunala otisnut tekst "www.večernji-list.hr".