Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Novosadska premijera dokumentarnog filma Outreach programa o seksualnom nasilju

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 25. april 2012.
VE/CS/PR1496t


Novosadska premijera dokumentarnog filma Outreach programa o seksualnom nasilju

 

Outreach program Međunarodnog suda juče je organizovao projekciju svog dugometražnog dokumentarnog filma "Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom" u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine u Novom Sadu, Srbija. Projekciji je prisustvovalo otprilike 40 gostiju, među kojima su bili predstavnici nevladinih organizacija, studenti i novinari.
     
Ovaj dokumentarni film govori o istragama zločina seksualnog nasilja u bivšoj Jugoslaviji i dostignućima Međunarodnog suda, koji je uspostavio presedan u presuđivanju za zločine te vrste. Film uključuje intervjue s bivšim i sadašnjim visokim zvaničnicima MKSJ, kao i svedočanstva svedoka i osoba koje su preživele seksualno nasilje, koje su hrabro svedočile na suđenjima.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Dinko Gruhonjić, je izjavio: “Iako sam bio svestan užasnih zločina počinjenih u Bosni i Hrvatskoj tokom rata, bilo mi je teško, i još uvek mi je teško da poverujem da su se takve strahote zaista dogodile. Uprkos medijskom praćenju ratova na Balkanu većina ljudi u Srbiji ne zna ništa o zločinima koji su počinjeni”

Nakon projekcije organizovana je diskusija za okruglim stolom. Među učesnicima su bili Nerma Jelačić, šefica Outreach programa MKSJ, Svenka Savić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u penziji, sociolog Janja Beč Neumann i Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Panelisti su razgovarali o pitanjima u vezi s krivičnim gonjenjem i presuđivanjem za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu pred sudovima u Srbiji. Težište je bilo na pravima žrtava, društvenom stigmatizovanju koje žrtve doživljavaju nakon svedočenja i o tome kako rat utiče na žene.

Dostupan na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, ovaj dokumentarac će biti distribuiran udruženjima žrtava, lokalnim školama i partnerskim nevladinim organizacijama u regionu, uz prikazivanje na važnijim televizijskim stanicama koje je planirano za ovu godinu.

Realizacija ovog dokumentarnog filma predstavlja deo napora Međunarodnog suda da razvije svest o zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i o svojim dostignućima u kažnjavanju odgovornih i uspostavljanju međunarodnog pravnog presedana, kao i da podstakne razumevanje tih zločina i onoga što je MKSJ postigao.

***

Foršpan dokumentarnog filma

Outreach program Međunarodnog suda

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu