Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Objavljeni pobjednici regionalnog takmičenja za najbolji studentski esej

Outreach | | Haag |

Outreach program Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je objavio imena pobjednika regionalnog takmičenja za najbolji studentski esej na temu: “MKSJ: Suđenja za ratne zločine kao važan element suočavanja s prošlošću”

Saša Miličević, student treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Bosna i Hercegovina (BiH), osvojio je prvu nagradu. Druga nagrada je dodijeljena Stefanu Jeremiću, studentu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Srbija, a treća nagrada njegovom kolegi studentu Petru Brudaru. Predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u BiH će uručiti nagrade pobjednicima do 23. decembra.

Nakon uspješno održana prva dva takmičenja za najbolji esej održana 2013. and 2014., organizovana za učenike srednjih škola u BiH, Outreach program MKSJ-a ove godine je pokrenuo regionalo takmičenje za mlade širom biše Jugoslavije. Ovo je prvo regionalno takmičenje koje je organizovano za studente univerziteta. Žiri čiji su članovi bili predstavnici svih relevantnih tijela Tribunala, je bio impresioniran visokim kvalitetom eseja.

Kako se MKSJ približava okončanju svog mandata, Outreach program intenzivira napore da informacije o Međunarodnom sudu i njegovim dostignućima učini pristupačnijim mladima širom regiona bivše Jugoslavije. Na taj način, Outreach program nastoji da promoviše razumijevanje rada Međunarodnog suda i njegovog naslijeđa.

Outreach program uživa stalnu podršku Evropske unije, a njegov rad s mladima velikodušno podržava Vlada Finske.