Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje najviših zvaničnika Međunarodnog suda diplomatskoj zajednici u Haagu

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Den Haag, 10. jun 2008.
NJ/MOW/1260t


Obraćanje najviših zvaničnika Međunarodnog suda diplomatskoj zajednici u Haagu


Tri najviša zvaničnika Međunarodnog suda, predsjednik Fausto Pocar, tužilac Serge Brammertz i sekretar Hans Holthuis, održali su danas redovni brifing za diplomatsku zajednicu u Haagu.

Više od 60 predstavnika vlada svijeta i međunarodnih organizacija prisustvovalo je brifingu o razvoju događaja na MKSJ-u i o ostvarenom napretku u okončanju njegovog mandata.

U svom obraćanju predsjednik Pocar je naglasio značaj izgradnje kapaciteta i saradnje s pravosudnim institucijama u regiji kao dio zaostavštine Međunarodnog suda. Zamolio je okupljene da osiguraju da Međunarodni sud dobije sredstva koja su mu potrebna za ispunjenje mandata, kao i da intenziviraju podršku pravosudnim institucijama u bivšoj Jugoslaviji.

Tužilac je govorio o aktivnostima svoje kancelarije - o radu na prvostepenim i žalbenim postupcima, saradnji država, interakciji s nacionalnim tužiocima i o rješavanju internih pitanja u vezi s upravljanjem kancelarijom.

Sekretar Holthuis je iskoristio priliku da pruži kratak prikaz Pritvorske jedinice Međunarodnog suda i sredstava koja stoje na raspolaganju pritvorenicima.

Tokom 15 godina od svog osnivanja, Međunarodni sud je optužio 161 osobu za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. Postupci su okončani protiv 113 optuženih.*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org