Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje predsednika Agiusa Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Predsjednik | | Hag |

Predsednik MKSJ Carmel Agius, danas je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija govorio o dostignućima Međunarodnog suda tokom prethodnih šest meseci i izazovima s kojima se Sud susreće u okončanju svog mandata.

Predsednik Agius je izvestio da su presude u svim predmetima koji je trebalo da se završe tokom perioda na koji se odnosi izveštaj izrečene u predviđenom roku, uključujući prvostepene presude Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju i žalbene presude u predmetu Stanišić i Simatović i predmetu MKSR Nyiramasuhuko i drugi. Shodno tome, pred Međunarodnim sudom su trenutno u toku samo dva prvostepena i dva žalbena postupka. Izricanje žalbene presude u predmetu Stanišić i Župljanin zakazano je za 30. jun 2016, a prvostepeni postupak u predmetu Mladić i žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi odvijaju se predviđenom dinamikom. Na suđenju u predmetu Hadžić, koje je obustavljeno do daljnjeg zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog, Pretresno veće će uskoro odlučiti po zahtevu koji je podnelo Tužilaštvo da se postupak formalno okonča.

U vezi s postupkom zbog nepoštovanja suda u predmetu Jojić i drugi, koji je  u toku, predsednik Agius je obavestio Savet bezbednosti da nalozi za hapšenje troje optuženih koji su izdati pre više od 16 meseci još uvek nisu izvršeni. On je izrazio razočaranje nedavnim odlukama Višeg suda u Beogradu, koji je zaključio da uslovi za hapšenje i predaju optuženih nisu ispunjeni i da Srbija nema obavezu da sarađuje s Međunarodnim sudom u pitanjima nepoštovanja Suda. Predsednik Agius je ovo opisao kao “ozbiljan korak unazad na polju saradnje s Međunarodnim sudom i neprihvatljivo prenebregavanje primata koji zakonski akti Međunarodnog suda, shodno namerama Saveta bezbednosti, imaju nad nacionalnim zakonom Srbije”.

Predsednik Agius se takođe osvrnuo na izazove s kojima se Međunarodni sud suočava u poslednje dve godine svog rada. On je konkretno pozvao Savet bezbednosti da pomogne Međunarodnom sudu da sprovede strategije za zadržavanje osoblje do okončanja mandata Suda. Predsednik je takođe odao priznanje neumornim naporima koje ulažu sudije i osoblje kako bi obezbedili da se predmeti na vreme privedu kraju, dodavši: “S obzirom na rezultate Međunarodnog suda tokom prethodnog izveštajnog perioda, trebalo bi da su odagnane sve bojazni u vezi s rešenošću Međunarodnog suda da okonča svoje postupke do kraja 2017. godine.”

Predsednik je zahvalio državama članicama Saveta bezbednosti i Sekretarijatu Ujedinjenih nacija na kontinuiranoj podršci. Ističući zajedničke napore da se pred lice pravde izvedu odgovorni za najstrašnije zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, rekao je: “Uprkos tome što je prošlo  više od dve decenije, i uprkos tome što je to bio dugotrajan i naporan proces, moramo i nastavićemo da se borimo protiv kulture nekažnjivosti i za pozivanje na odgovornost i sprovođenje pravde.”