Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje predsednika Merona Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

PREDSEDNIK
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 14. oktobar 2014.
CS/PR1610t

Obraćanje predsednika Merona Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Predsednik Theodor Meron juče je predstavio 21. godišnji izveštaj Međunarodnog suda Generalnoj skupštini UN. Predsednik Meron je obavestio Generalnu skupštinu o kontinuiranom napretku koji je Međunarodni sud ostvario ka okončanju preostalih predmeta pred njim, istakavši da još nije okončano manje od deset prvostepenih i žalbenih postupaka, i pohvalivši naporan rad sudija i osoblja Međunarodnog suda.

Opisujući napredak ostvaren u okončanju sudskih postupaka, predsednik je napomenuo da još nisu okončani postupci u manje od deset predmeta i da će ove godine Međunarodni sud izreći ukupno tri presude po žalbi. Napomenuo je da će, prema trenutnim procenama, do kraja 2015. godine u toku biti još samo jedno prvostepeno suđenje i jedan žalbeni postupak, i to u predmetima Mladić i Prlić i drugi.

Predsednik je naglasio da je Međunarodni sud usredsređen na to da se smanji broj zaposlenih što je brže moguće, a da se pri tome obezbedi da se pravosudni rad i dalje odvija u skladu s najvišim međunarodnim standardima. S tim u vezi, predsednik je napomenuo da su sudije i osoblje Međunarodnog suda naročito zahvalni Kancelariji za upravljanje ljudskim resursima (OHRM) na fleksibilnosti u prihvatanju određenih odstupanja od standardnih regulativa UN, čime je olakšano zadržavanje i zapošljavanje osoblja. Predsednik je izrazio nadu da će OHRM i dalje biti fleksibilan u pogledu eventualnih zahteva u budućnosti.

Predsednik je objasnio da se Međunarodni sud i dalje suočava s određenim izazovima, i da su, s obzirom na složenost predmeta kojima se bavi, određena kašnjenja i problemi neizbežni. Napomenuo je da je očuvanje morala zaposlenih poseban izazov s kojim se Međunarodni sud suočava, i istakao da podrška međunarodne zajednice Međunarodnom sudu služi kao inspiracija njegovim zaposlenim i da im pomaže da ostanu usredsređeni na okončanje poslednjih prvostepenih i žalbenih postupaka.

Predsednik Meron je istakao da je, uprkos izazovima s kojima se suočava, Međunarodni sud “nadmašio očekivanja čak i najoptimističnijih posmatrača” i da predstavlja “zavet privrženosti međunarodne zajednice vladavini prava i simbol zajedničke opredeljenosti država članica da okončaju nekažnjivost.”