Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje predsednika Merona Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Predsjednik | | Hag |

Predsednik Theodor Meron danas je predstavio dvadeset drugi Godišnji izveštaj Međunarodnog suda Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Predsednik Meron je izvestio o značajnom napretku koji je Međunarodni sud ostvario u cilju okončanja poslednjih postupaka koji se vode pred njim.

Predsednik Meron je napomenuo da je MKSJ ove godine već izrekao dve velike presude po žalbi: u predmetu Popović i drugi, kojim je obuhvaćeno šest žalilaca, i u postupku protiv Zdravka Tolimira. Predsednik Meron očekuje da će presuda po žalbi u predmetu Stanišić i Simatović biti izrečena do kraja 2015. godine, što znači da će početkom 2016. godine u toku biti samo četiri prvostepena i dva drugostepena postupka. Očekuje se da će dva prvostepena postupka biti okončana u prvom tromesečju sledeće godine, jedan prvostepeni i jedan drugostepeni postupak do kraja 2016. godine i da će poslednja dva postupka pred MKSJ biti okončana pre kraja 2017. godine. Shodno tome, predsednik je potvrdio da se očekuje da MKSJ okonča svoj mandat 2017. godine.

Predsednik je objasnio da je aktuelno smanjenje broja zaposlenih na Međunarodnom sudu ostavilo uticaja na moral zaposlenih i nastavlja da predstavlja izazov efikasnom završetku aktivnosti Međunarodnog suda. Predsednik Meron je naglasio da rešavanje ovih pitanja predstavlja najvažniji prioritet. Napomenuo je da je preduzeo niz mera kako bi sudijama stavio na raspolaganje sve resurse kako bi na njihovim predmetima radio optimalan broj zaposlenih, kako bi se odgovorilo na izazove koje postavlja odlazak zaposlenih i kako bi odgađanja u izricanju presuda sveo na najmanju moguću meru.

Obraćajući se Generalnoj skupštini po poslednji put u svojstvu predsednika MKSJ, predsednik Meron je izjavio da je “duboko počastvovan” zbog toga što je obavljao ovu funkciju i da mu je “bila [...] izuzetna privilegija da pomogne u vođenju prvog međunarodnog krivičnog suda u savremenoj eri”.

Prema rečima predsednika Merona, time što je pred lice pravde izveo sve osobe protiv kojih je podigao optužnicu, “MKSJ je zadao nezapamćen udarac nekažnjivosti, a njegov primer služi kao snažno upozorenje onima koji se nadaju da će izbeći posledice svojih dela”. Predsednik je izrazio duboku zahvalnost sudijama MKSJ i osoblju Ujedinjenih nacija koji su neumorno radili kako bi ispunili prvobitna očekivanja od Međunarodnog suda.

Predsednik je zaključio svoje obraćanje rekavši da je MKSJ zajedno sa svojim sestrinskim međunarodnim sudovima, “ za samo dvadeset prethodnih godina otvorili novu eru u međunarodnom pravosuđu, i da će se uz podršku međunarodne zajednice, međunarodni krivični sudovi poput Mehanizma za međunarodne krivične sudove “moći da nadograde ta dostignuća u narednim godinama, i budu vesnici jednog sveta u kojem će se ostvariti najuzvišenije težnje Ujedinjenih nacija”.