Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje predsednika Robinsona Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
PREDSEDNIK
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 8. oktobar 2009.
NJ/MOW/PR1335t


Obraćanje predsednika Robinsona Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Predsednik MKSJ Robinson tokom obraćanja Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija

Predsednik Patrick Robinson danas je predstavio šesnaesti Godišnji izveštaj Međunarodnog suda Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U svom obraćanju, predsednik je upoznao države članice s dostignućima Međunarodnog suda tokom protekle godine, kao i s izazovima s kojima se susreće u nastojanjima da obezbedi uspešno ispunjenje svog mandata.

Predsednik Robinson je izrazio zahvalnost članicama Generalne skupštine na podršci koju ukazuju Međunarodnom sudu u poslednjih 16 godina, naglasivši da je ova podrška i dalje od presudne važnosti kako bi ova institucija pravovremeno okončala svoj rad.

“Međunarodni sud je i dalje čvrsto privržen strategiji okončanja svog rada”, rekao je predsednik Robinson, ističući da su tokom perioda na koji se izveštaj odnosi izrečene tri drugostepene i tri prvostepene presude. Ovim se broj predmeta pred Međunarodnim sudom u kojima su postupci okončani popeo na 86 i obuhvata 120 optuženih.

Predsednik je Generalnu skupštinu takođe obavestio o procenama okončanja procesa u predmetima koji su trenutno pred Međunarodnim sudom. Očekuje se da će sva suđenja, s izuzetkom četiri, biti okončana tokom 2010. godine, uz tri za koja se očekuje da će biti završena početkom 2011, i poslednje suđenje, u predmetu protiv Radovana Karadžića, koje će se završiti početkom 2012. godine. Očekuje se da će svi žalbeni postupci biti okončani sredinom 2013. godine.

Osvrćući se na pitanje preostale dvojice optuženih koji su u bekstvu, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, predsednik Robinson je pozvao države članice da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se obezbedilo njihovo prebacivanje u nadležnost Međunarodnog suda pre okončanja njegovog mandata: “Ukoliko oni ne budu izvedeni pred lice pravde, to će ostaviti mrlju na istorijskom doprinosu Ujedinjenih nacija izgradnji mira u bivšoj Jugoslaviji. Pozivam države članice da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se obezbedilo hitno hapšenje ovih optuženih koji su u bekstvu”.
Predsednik je takođe izvestio o kontinuiranim naporima Međunarodnog suda na jačanju kapaciteta nacionalnih pravosuđa i učvršćivanju nasleđa Suda na području bivše Jugoslavije, čime doprinosi održavanju mira i bezbednosti u regionu. Dva projekta koja je Međunarodni sud pokrenuo prošle godine u okviru ovih napora su okončana.

Priručnik o najboljim praksama Međunarodnog suda je objavljen u maju ove godine, dok je izveštaj o najboljim praksama, naučenim lekcijama i preostalim izazovima u izgradnji kapaciteta predstavljen u septembru. Predsednik je takođe govorio o sve tešnjoj saradnji Međunarodnog suda s međunarodnim institucijama kako bi se obezbedilo da nacionalni pravosudni sistemi u regionu izgrade kapacitete da postupaju u sve većem broju predmeta za ratne zločine. Osim toga, predsednik je pohvalio nastojanja Tužilaštva da razvije čvrste partnerske odnose sa paralelnim institucijama u regionu.

Predsednik Robinson je iskoristio ovu priliku da pred Generalnom skupštinom pokrene jedno pitanje od velike važnosti: pitanje kompenzacije žrtava zločina u bivšoj Jugoslaviji kao načina koji bi bio komplementaran nastojanjima Međunarodnog suda da doprinese dugoročnom miru i stabilnosti u regionu. Pozivajući Generalnu skupštinu da podrži osnivanje komisije za odštetu, predsednik Robinson je rekao: “Moram se složiti s ocenom da je međunarodna zajednica zaboravila [žrtve]. Trenutno ne postoji nijedan delotvoran mehanizam putem kojeg bi žrtve mogle da zahtevaju odštetu za povrede koje su im nanete, uprkos tome što je njihovo pravo na takvu vrstu kompenzacije čvrsto utemeljeno u međunarodnom pravu”. Dodao je da “pravdu ne predstavlja samo kažnjavanje počinilaca, već i vraćanje dostojanstva žrtvama obezbeđivanjem konkretnih sredstava da ponovo izgrade svoj život”.

Što se tiče pitanja zadržavanja osoblja, predsednik je zahvalio Generalnoj skupštini na tome što je usvojila mere kojima je omogućeno da Međunarodni sud svom osoblju ponudi ugovore u skladu s rokovima planiranog smanjenja broja zaposlenih i u skladu s rasporedom suđenja. Međutim, predsednik je ponovio da to nije dovoljno da bi se umanjila dinamika kojom zaposleni napuštaju Međunarodni sud. Predsednik je pozvao države članice da preduzmu dodatne stimulativne mere kako bi se zadržalo visokokvalifikovano osoblje Međunarodnog suda, što je od presudne važnosti za uredno okončanje njegovog rada.

Zaključujući izlaganje, predsednik je podsetio na pionirski posao i dostignuća Međunarodnog suda na polju međunarodnog krivičnog prava i pozvao Generalnu skupštinu da pomogne Međunarodnom sudu da okonča svoj rad na uspešan i racionalan način. Predsednik je takođe pozvao na nastavak podrške nacionalnim institucijama u bivšoj Jugoslaviji kako bi one mogle da nastave misiju Međunarodnog suda, tj. borbu protiv nekažnjivosti.


*****

Celokupni tekst obraćanja predsednika dostupan je na internet stranici Međunarodnog suda na
http://www.icty.org/x/file/press/pr_attachments/pr1335t.pdf

Godišnji izveštaj dostupan je na internet stranici Međunarodnog suda. Engleski | Fracuski


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org