Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje predsjednika Robinsona Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
PREDSJEDNIK
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 11. novembar 2011.
VE/MOW/PR1460t


Obraćanje predsjednika Robinsona Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

 

Sudija Patrick Robinson, predsednik MKSJ
 

Predsjednik Patrick Robinson danas je predstavio osamnaesti godišnji izvještaj Međunarodnog suda Generalnoj skupštini UN-a. Predsjednik je iskoristio priliku da naglasi napredak koji je postignut od njegovog posljednjeg obraćanja u oktobru 2010. i da ponovi poziv državama članicama da pomognu Međunarodnom sudu da svoj rad privede kraju na ekspeditivan i pravičan način. Predsjednik je ponovio molbu međunarodnoj zajednici da pomogne Međunarodnom sudu da zadrži svoje zaposlene i da osnuje fond za žrtve.

Predsjednik je prvo državama članicama iznio pregled napretka koji je postignut u tekućim predmetima, naglasivši da su okončani postupci protiv 126 od ukupno 161 osoba protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnicu.

Zatim se osvrnuo na nedavna hapšenja dvojice preostalih optuženih u bjekstvu, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, rekavši da će se “hapšenjem preostale dvojice optuženih u bjekstvu, sve osobe protiv kojih je tužilac podigao optužnicu suočiti sa sudskim postupkom, a Međunarodni sud će savladati još jednu prepreku na putu ka eliminisanju nekažnjivosti.”

Predsjednik je pružio uvjeravanja državama članicama da Međunarodni sud nastavlja da preduzima sve moguće mjere kako bi ubrzao suđenja, bez žrtvovanja zakonitosti postupka, tako što kontinuirano uvodi niz reformi kako bi poboljšao svoj rad.

Međutim, predsjednik je ponovo skrenuo pažnju na alarmantnu stopu odliva visoko-kvalifikovanog i neophodnog osoblja koje odlazi zbog sigurnijeg zaposlenja negdje drugdje, što predstavlja pitanje koje ozbiljno zabrinjava Međunarodni sud. Ponovio je molbu međunarodnoj zajednici da bude dalekovida i da pomogne Međunarodnom sudu da zadrži i nađe zamjenu za svoje zaposlene.

“Gubitak iskusnog osoblja Međunarodnog suda značajno utiče na postupke, stavlja ogroman teret na preostalo osoblje Međunarodnog suda i dugoročno će predstavljati mnogo veći finansijski teret za međunarodnu zajednicu,” naglasio je.

Predstavljajući prijedlog osnivanja fonda za žrtve, predsjednik je upoznao države članice sa inicijativama koje je Međunarodni sud pokrenuo kako bi pružio pomoć i podršku žrtvama, naglašavajući da je Međunarodna organizacija za migracije obezbijedila sredstva za provođenje sveobuhvatne procjene koja ima za cilj da Međunarodnom sudu pruži smjernice o primjerenim i izvodivim mjerama pomoći i mogućim načinima finansiranja.

Predsjednik je pozvao države članice da pruže podršku osnivanju ovakvog fonda. “Međunarodni sud ne može samo izricanjem presuda, da dovede do mira i pomirenja u regionu. Druga sredstva treba da budu komplementarna krivičnim procesima ukoliko se želi postići trajan mir, a jedno takvo sredstvo bi trebalo da budu nadoknade žrtvama za njihovu patnju,” izjavio je predsjednik.

Završavajući, predsjednik Robinson je pozvao sve države članice Generalne skupštine da pomognu Međunarodnom sudu u njegovoj riješenosti da okonča svoj rad na ekspeditivan i pravičan način.

“Međunarodni sud predstavlja težnje međunarodne zajednice da obezbijedi da pravda nadvlada nekažnjivost, za šta svi treba da budemo zainteresovani. Upravo iz tih razloga zadatak Međunarodnog suda, koji nam je povjeren, nije samo naš zadatak, već zapravo zadatak svih nas koji smo danas ovdje,” zaključio je.

*****

Cjelokupan tekst obraćanja predsjednika dostupan je na websajtu Međunarodnog suda

Svi govori vodećih ljudi Međunarodnog suda (na engleskom)

Godišnji izvještaj dostupan je na websiteu Međunarodnog suda: Na engleskom

Svi godišnji izvještaji (na engleskom)*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu