Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje tužioca Brammertza Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 7. jun 2012.
FS/OTP/1508t


Obraćanje tužioca Brammertza Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

 

Tužilac Serge Brammertz
 

Tužilac je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podneo 17. izveštaj Tužilaštva o sprovođenju strategije okončanja rada Međunarodnog suda. Izvestio je o napretku učinjenom ka ispunjenju mandata, prvenstveno statusu prvostepenih i drugostepenih postupaka, saradnji država na području bivše Jugoslavije i podršci tužilaštva krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou.

Među pitanjima na koja je stavljen naglasak je napredak u dva najvažnija predmeta: Karadžić i Mladić. U predmetu Karadžić, tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza za nešto manje od za to dodeljenih 300 sati. Suđenje Mladiću je počelo 16. maja iznošenjem uvodne reči tužilaštva, manje od godinu dana nakon njegovog hapšenja. Tužilac je izjavio da “nakon što je Mladić proveo 16 godina izbegavajući pravdu, početak njegovog suđenja je značajan dan za Međunarodni sud i za mnoge žrtve zločina za koje se tvrdi da ih je počinio”. Do oktobra ove godine, samo tri predmeta će ostati u fazi izvođenja dokaza u prvostepenom postupku, a do kraja godine se očekuje da bude izrečeno pet prvostepenih presuda.  

Tužilac je takođe izjavio da se Tužilaštvo suočava s nezapamćenim pritiskom na njegove raspoložive resurse i velikim odlivom zaposlenih u kritičnom momentu. Kako se Tužilaštvo približava okončanju svog mandata, sve je važnije da se resursi koriste fleksibilno i da se sprovedu strategije koje bi obezbedile da zaposleni duže ostanu na raspolaganju instituciji.

Prema tužiocu, svakodnevna saradnja država na području bivše Jugoslavije s Tužilaštvom u potpunosti ispunjava očekivanja. Međutim, tužilac je i dalje zabrinut zbog nedostatka napretka u istrazi i krivičnom gonjenju osoba koje su pomagale optuženima pred MKSJ dok su bili u bekstvu.

Tužilac je naglasio važnost uspešnog prenosa metoda rada i stručnosti tužilaštva na nacionalna tužilaštva za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. U tom pogledu, tužilac je pomenuo uspešnu integraciju tužilaca za vezu iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u tužilaštvu MKSJ čime se unapredila saradnja.

Tužilac je takođe izjavio da postoje ozbiljni problemi u sprovođenju nacionalnih strategija za procesuiranje ratnih zločina, posebno u Bosni i Hercegovini, gde na hiljade teških zločina i dalje čeka na procesuiranje. On je rekao da ukoliko to ne postane vrhunski prioritet i ako se ne obezbede potrebni resursi, Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini neće uspeti. Osim toga, uspešno sprovođenje strategija za procesuiranje ratnih zločina zahteva bolju regionalnu saradnju, posebno između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tužilac je zaključio svoje izlaganje rekavši da “su nedavni komentari novoizabranog predsednika Srbije koji je porekao da se u Srebrenici u julu 1995. godine dogodio genocid neprihvatljivi” i “da su u suprotnosti s pravnim i činjeničnim zaključcima MKSJ i Međunarodnog suda pravde”. Prema tužiocu “takva retorika je korak unazad, uvećava patnju žrtava i ugrožava krhki proces pomirenja u bivšoj Jugoslaviji”.

*****

Celokupni tekst govora tužioca

Najnoviji izveštaj o sprovođenju strategije okončanja rada Međunarodnog suda:
              
na engleskom
na francuskom

*****

Medunarodni krivicni sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebooku, Twitteru i Youtubeu