Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje tužioca Brammertza Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Saopštenje za javnost
TUŽILAŠTVO
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 4. jun 2008.
VE/MOW/1259t


OBRAĆANJE TUŽIOCA BRAMMERTZA SAVETU BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA


Tužilac Serge Brammertz danas se obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i podneo svoj izveštaj o napretku strategije okončanja rada Međunarodnog suda. Ovo je prvi izveštaj koji je podneo Savetu bezbednosti u svojstvu tužioca MKSJ.

U svom obraćanju, tužilac se usredsredio na aktuelne i predstojeće sudske procese, interakciju sa tužiocima u regionu i saradnju država članica.

Što se tiče sudskih postupaka, tužilac je u glavnim crtama izložio napore Tužilaštva da se dokazi prezentuju na efikasan način, poštujući pritom i prava žrtava da se reprezentativan broj krivičnih dela obuhvati suđenjem kao i prava optuženih na pravično suđenje.

Tužilac Brammertz takođe je istakao značaj pomoći kolegama u regionu kako bi mogli da nastave efikasna krivična gonjenja u predmetima za ratne zločine i ponovio svoju rešenost da ojača profesionalne veze s nacionalnim tužiocima i razvije prave partnerske odnose u ovom smislu. Tužilac je rekao da će nastaviti s ispitivanjima daljih metoda saradnje, poput angažovanja lokalnih tužilaca i veštaka pri Međunarodnom sudu kako bi se olakšala razmena stručnih znanja i praktična stručna obuka na konkretnim osnovama.

Na kraju, u pogledu saradnje s državama članicama, tužilac je naglasio njenu ključnu važnost za sposobnost Međunarodnog suda da ispuni svoj mandat i istakao trenutne probleme u saradnji.

Tužilac je obavestio Savet bezbednosti da u slučaju Hrvatske, iako su određeni arhivski materijali stavljeni na raspolaganje, veći broj zahteva za pristup ključnim dokumentima u vezi s aktuelnim suđenjima i dalje ostaje neispunjen. Ponovio je svoj zahtev Hrvatskoj da se ovi dokumenti dostave odmah.

Tužilac je ohrabrio vlasti Bosne i Hercegovine da usvoje aktivniji pristup protiv lica koja pomažu optuženima u bekstvu da izbegnu pravdu.

U slučaju Srbije, tužilac Brammertz je obavestio Savet bezbednosti da se Tužilaštvo i dalje susreće sa problemima u pribavljanju nekih od ključnih dokumenta i neophodnom pristupu arhivama i rekao da je u tom smislu zatražen sudski nalog. Takođe je ponovio da, sa izuzetkom nedavno preduzetih aktivnosti pod nadzorom Tužioca za ratne zločine Srbije u nastojanjima da se uhapsi Stojan Župljanin, nije bilo značajnijeg napretka u potrazi za ostalim optuženima koji su u bekstvu.

Tužilac je svoje izlaganje zaključio sledećim rečima: “Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj bi Međunarodni sud, koji je osnovan da bi se sudilo najodgovornijma za užasne zločine, zatvorio svoja vrata, a da nije okončao suđenja svim preostalim optuženim u bekstvu. Tokom svoje posete Bosni i Hercegovini u martu ove godine, sastao sam se s predstavnicima više udruženja žrtava. Nakon svih ovih godina njihovi zahtevi za sprovođenje pravde ostaju nepokolebljivi ali neispunjeni u smislu optuženih koji su u bekstvu. Bio sam impresioniran hrabrošću preživelih žrtava i jasnošću njihove poruke da optuženima mora biti suđeno pred Međunarodnim sudom. Oni nikada nisu odustali. Niti to mi možemo. Mi im dugujemo pravdu obećanu pre petnaest godina, kada je ovaj Međunarodni sud uspostavljen”.

Celokupni tekst govora tužioca Brammertza nalazi se na internet stranici Međunarodnog suda:

na engleskom: http://www.icty.org//x/file/Press/Statements%20and%20Speeches/Prosecutor/080604_proc_brammertz_un_sc.pdf

na francuskom: http://www.icty.org//x/file/Press/Statements%20and%20Speeches/Prosecutor/080604_proc_brammertz_un_sc_FR.pdf

Celokupni izveštaj o strategiji okončanja rada Meðunarodnog suda nalazi se na internet stranici Međunarodnog suda:

na engleskom: http://www.icty.org/x/file/About/Reports%20and%20Publications/CompletionStrategy/completion_strategy_14may2008_en.pdf

na francuskom: http://www.icty.org/x/file/About/Reports%20and%20Publications/CompletionStrategy/completion_strategy_14may2008_fr.pdf*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org