Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje Tužiteljice Carle Del Ponte Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe

Obraćanje Tužiteljice Carle Del Ponte Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PREDSEDNIK

Den Haag , 28. lipnja 2007.
OK/MOW/1169t
 

OBRAĆANJE TUŽITELJICE CARLE DEL PONTE PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI VIJEĆA EUROPE

Na poziv gospodina Renéa van der Lindena, predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, tužiteljica MKSJ Carla Del Ponte obratila se danas Skupštini.

Tužiteljica je u svom govoru izrazila zahvalnost za rad Odbora za pravna pitanja i ljudska prava i njegova izvjestitelja g. Tonyija Lloyda kao i za sveobuhvatno izvješće koje je priredio na temu "Progon kaznenih djela u nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju", koje je bilo predmetom današnje rasprave na Skuštini. U Izvješću su jasno navedene glavne odrednice rada Tužiteljstva.

Potom je Carla Del Ponte govorila o nekim najznačajnijim pitanjima - suradnji s Tužiteljstvom, prebacivanju predmeta i istražnih spisa nacionalnim vlastima u zemljama bivše Jugoslavije kao i o pitanjima regionalne suradnje.

Tužiteljica je rekla da se suradnja Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine s Tužiteljstvom općenito popravila. Konkretno, u vezi sa Srbijom, tužiteljica je govorila o nedavnom pozitivnom razvoju događaja i iskazanom opredjeljenju Srbije da omogući svu potrebnu pomoć za lociranje i uhićenje bjegunaca. Zaključila je riječima da Vijeće sigurnosti, Europska unija i ostale organizacije i njihove zemlje članice mogu dati snažne poticaje državama na području bivše Jugoslavije da konačno potpuno surađuju s Međunarodnim sudom te da vjeruje da će te organizacije i države, posebice Europska unija, i dalje imati principijelan i dosljedan stav s tim u vezi uz konzultacije s Tužiteljstvom.

Glede prebacivanja spisa i predmeta te regionalne suradnje, tužiteljica je dala kratki pregled dosadašnjeg napretka, govorila o potrebi za kontinuiranim prraćenjem lokalnih suđenja za ratne zločine i ključnoj ulozi OESS-a u tome. Također je navela da postoji velika potreba za pojačanom suradnjom država bivše Jugoslavije u kaznenim stvarima, što predstavlja bitan korak prema daljnjem pomirenju i izgradnji povjerenja i pravde u regiji. Tužiteljica Del Ponte je također upozorila da činjenica da neka važna pitanja, kao što je izručenje državljana i prebacivanje postupaka među državama na koje se to odnosi, još uvijek nisu riješena može dovesti do "jaza nekažnjivosti", što bi žrtvama oduzelo svaku nadu da će pravda biti zadovoljena.

Zaključila je svoje obraćanje riječima da i Vijeće Europe i MKSJ simboliziraju plemenite ideale i dodala sljedeće: "Uspjeh Međunarodnog suda doprinijet će stabilnoj, ujedinjenoj, pomirenoj Europi, preko zajedničkog opredjeljenja za zajedničke vrijednosti. To je Europa koju njeni narodi zaslužuju. Vrijeme je da Međunarodni sud konačno završi svoj rad i pusti da rane prošlosti konačno zacijele."

*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda:
www.icty.org.