Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Od početka do kraja: Put MKSJ-a rečima prvog i poslednjeg sekretara

Međunarodni sud | | Hag |

U ponedeljak, 22. maja, prvi i poslednji sekretar MKSJ-a, Theodoor van Boven odnosno John Hocking, ispričali su priču o Tribunalu “Od početka do kraja” iz svojih perspektiva. Ovaj događaj je otvorio predsednik MKSJ-a Carmel Agius, a vodila ga je zamenica sekretara MKSJ-a Kate Mackintosh.

U uvodnim napomenama, predsednik Agius se osvrnuo na sopstveni put do MKSJ-a i rekao “Kada se ukazala mogućnost da postanem sudija na MKSJ-u, brzo sam prihvatio jer mi se to učinilo prilikom koja se pruža jednom u životu. Nisam mogao ni da zamislim, kada sam došao na ovaj Međunarodni sud pre 16 godina, da ću na kraju biti osoba kojoj je povereno da zatvori prvi međunarodni krivični sud modernog doba. Ovo putovanje je bilo isto toliko zahvalno koliko je bilo i izazovno i zahtevno”. Takođe je pohvalio g. van Bovena i g. Hockinga zbog “njihovog predanog rada na obezbeđivanju podrške međunarodnoj pravdi i vladavini prava i njihovog nemerljivog doprinosa postignućima ovog Tribunala”.

U dinamičnoj diskusiji koja je usledila, g van Boven i g. Hocking su govorili o svom ličnom i institucionalnom putu od 1994. godine do danas. Dvojica sekretara su opisali početak rada MKSJ-a, govoreći o svom dolasku na Međunarodni sud. Gospodin van Boven je govorio o svom imenovanju 1994, prisećajući se kako nije imao ništa s čim da počne da radi osim Rezolucije Saveta bezbednosti o osnivanju Međunarodnog suda. Gospodin Hocking je opisao kakav je neposredni utisak na njega ostavilo svedočenje jednog svedoka koji je bio žrtva silovanja, a koje je čuo u sudnici nedugo nakon dolaska na MKSJ 1997, i shvatio da Tribunal postiže nešto bez presedana.

Pomenuli su uspostavljanje sistema odbrane i zaštite i podrške svedoka, koji je pomogao MKSJ-u da uspešno prebrodi period sa najvećim brojem predmeta, sa 6 suđenja i 28 optuženih dnevno, i nakon toga do završetka rada MKSJ-a, uključujući primenu Strategije okončanja rada i smanjenje broja radnika sa 1.300 na nula na kraju ove godine.

Osvrćući se na nasleđe MKSJ-a, g. van Boven je istakao uticaj MKSJ-a na međunarodno pravo i diskusiju o stvaranju Međunarodnog krivičnog suda, rekavši sledeće: “MKSJ je otvorio nove vidike. Na konferenciji u Rimu o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda, niz važnih pitanja o kojima je raspravljano bila su pitanja koja su razrađena na MKSJ-u. Na primer, tumačenje prava od strane MKSJ-a, naročito međunarodnog humanitarnog prava, je dalo ogroman doprinos”.

Gospodin Hocking je naglasio nepovratni iskorak u pogledu pozivanja na odgovornost koji je MKSJ ostvario: “Kada su Theo van Boven i šačica ljudi koji su mu pomagali počeli da rade na MKSJ-u, međunarodni krivični sudovi kao što je bio MKSJ bili su nepoznanica za sve. Sada imamo stažiste koji ne poznaju svet bez međunarodnih krivičnih sudova. Verujem da je ovo snažni uticaj koji je ostavio MKSJ – da posle ovog suda više neće biti odstupanja od zahteva za ostvarenje pravde”.

Theodoor van Boven je bio sekretar MKSJ-a od februara do decembra 1994. i predvodio je holandsku delegaciju na Diplomatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija za osnivanje Međunarodnog krivičnog suda 1998. John Hocking je sekretar MKSJ-a od maja 2009, nakon što je bio zamenik sekretara i viši sudski savetnik u Žalbenom veću. Počeo je da radi na MKSJ-u kao pravni savetnik na suđenju u predmetu Čelebići 1997. godine.

“Od početka do kraja” je deo Dijaloga o nasleđu MKSJ-a. Ovakvi događaji pomažu da se osigura da doprinos Međunarodnog suda pozivanju na odgovornost za međunarodne zločine opstane dugo nakon što on zatvori vrata.