Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Odgođeno prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku za nepoštovanje suda

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 19. april 2010.
VE/MOW/PA399t

Odgođeno prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku za nepoštovanje suda

 
Vojislav Šešelj

Pretresno veće II je odgodilo prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog nemogućnosti tužioca amicus curiae da se pojavi u zakazano vreme usled trenutno široko rasprostranjenog prekida vazdušnog saobraćaja.

Prvo stupanje pred sud bilo je zakazano za 20. april 2010. pred sudijom O-Gon Kwonom. Nakon što budu utvrđeni novi datum i vreme Šešeljevog prvog stupanja pred sud, predstavnici sredstava informisanja biće obavešteni o tome.

Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke, protiv koga je pred Međunarodnim sudom u toku postupak za navodne ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994. godine, optužen je da je u knjizi čiji je on autor obelodanio informacije o 11 zaštićenih svedoka, uključujući njihova prava imena, zanimanja i mesta prebivališta, suprotno nalozima Pretresnog veća.

Optužnica je podignuta nakon poverljive odluke Žalbenog veća donesene u decembru 2009. u kojoj je konstatovano da je Pretresno veće pogrešilo kada je u avgustu 2009. godine zaključilo da ne postoji dovoljno osnova za krivični postupak protiv Šešelja za nepoštovanje suda. Prvobitni zahtev Tužilaštva se odnosio na tri knjige, čiji su naslovi poverljivi, čiji je autor optuženi. Tužilac je uložio žalbu na zaključke Pretresnog veća u odnosu na samo jednu od tri knjige. Žalbeno veće je 17. decembra 2009. godine prihvatilo žalbu Tužilaštva, nakon čega je predsednik Međunarodnog suda imenovao sudije O-Gon Kwona, Kevina Parkera i Burtona Halla da postupaju u ovom predmetu.

Ovo je drugi put da se Šešelj suočava s optužbama za nepoštovanje suda. On je 24. jula 2009. proglašen krivim za nepoštovanje suda i osuđen na zatvorsku kaznu od 15 meseci zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja zaštićenih svedoka u knjizi čiji je autor. Taj predmet se trenutno nalazi pred Žalbenim većem.

Međunarodni sud smatra integritet svedoka i poverljivih materijala ključnim elementima vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno.

*****

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org