Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Odluka Pretresnog vijeća u postupku po pravilu 61 u predmetu Rajić zakazana za petak 13. septembar 1996.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 11. septembar 1996.
CC/PIO/0105t

Odluka Pretresnog vijeća u postupku po pravilu 61 u predmetu Rajić zakazana za petak 13. septembar 1996.

Pretresno vijeće II će u petak, 13. septembra u 16:00 sati izreći svoju odluku u postupku u skladu s pravilom 61 u predmetu Rajić (Stupni Do). Ova odluka, koja je trebala biti izrečena 2. maja 1996. godine, odgođena je kako bi se Tužilaštvu omogućilo da podnese dodatne dokaze.

Podaci o predmetu

Optužnica protiv Ivice Rajića, poznatog i kao Viktor Andrić, podignuta je 23. avgusta 1995. i tereti ga za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Ovi međunarodni zločini su navodno počinjeni dok je Rajić obavljao dužnost zapovjednika Druge operativne grupe Hrvatskog vijeća obrane (HVO), oružanih snaga samoproglašene Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna. Rajićeva jedinica je predstavljala operativne snage HVO-a za područje Kiseljaka, Kreševa i Vareša u srednjoj Bosni. U optužnici se navodi da je u vrijeme kada su navodni zločini počinjeni HVO bio u oružanom sukobu s oružanim snagama Vlade Republike Bosne i Hercegovine.

Prema optužnici, jedinice HVO-a pod Rajićevom komandom su 23. oktobra 1993. godine napale i sravnile sa zemljom selo Stupni Do, pretežno naseljeno Muslimanima, udaljeno otprilike 10 kilometara od Vareša. Najmanje 16 civila je ubijeno, a ostatak mještana je bio primoran da napusti svoje domove.

Pretres u skladu s pravilom 61

Tokom pretresa u skladu s pravilom 61 koji je održan 2. i 3. aprila 1996. neki od dokaza koji potkrepljuju optužnicu su predstavljeni Pretresnom vijeću u punom sastavu, a saslušano je i pet svjedoka. Svrha pretresa je bila da bude javni podsjetnik na to da se Rajić traži zbog ozbiljnih međunarodnih zločina, a da je i dalje na slobodi.

Ukoliko Pretresno vijeće odluči da potvrdi optužbe protiv Rajića, onda će ponovo potvrditi optužnicu, izdati međunarodni nalog za hapšenje optuženog i može zahtijevati od predsjednika da obavijesti Savjet bezbjednosti o tome da relevantne države ne sarađuju s Međunarodnim sudom.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org