Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Okrugli sto MKSJ o izvršenju kazni koje je izrekao Međunarodni sud počinje danas

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST TRIBUNAL

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 14. novembar 2012.
JKE/CS/PR1529t 
 

Okrugli sto MKSJ o izvršenju kazni koje je izrekao Međunarodni sud počinje danas

 

Danas je u Hagu započeo trodnevni okrugli sto o izvršenju kazni koje je izrekao MKSJ u organizaciji Međunarodnog suda, zajedno sa Međunarodnim komitetom crvenog krsta (MKCK). Među učesnicima ovog skupa su predstavnici država u kojima se izdržavaju kazne, Međunarodnog suda, MKCK i Evropskog komiteta za prevenciju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kazni.

Naš sastanak ove sedmice ima za cilj da unapredi dijalog između MKSJ i država u kojima se izdržavaju kazne. Kako se Međunarodni sud približava okončanju svog mandata, vredno radimo na tome da identifikujemo nova rešenja i odgovore na izazove s kojima se trenutno suočavamo. Takođe moramo obezbediti puno razumevanje implikacija koje prelazak sa MKSJ na Mehanizam za međunarodne krivične sudove nosi sa sobom, jer će potonja organizacija uskoro preuzeti odgovornost za vođenje svih pitanja u vezi s izvršavanjem kazni’, izjavio je sudija Theodor Meron, predsednik MKSJ.

Ovaj okrugli sto će se sastojati od plenarnih sednica, na kojima će se voditi načelne   diskusije usmerene na traženje rešenja, kao i radnih grupa koje će razmotriti veći broj pitanja u vezi s izvršenjem kazni koje je izrekao MKSJ.

Sedamnaest država je potpisalo sporazum o izvršenju kazni s MKSJ, a do danas lica osuđena pred MKSJ su prebačena u trinaest različitih država gde izdržavaju kazne. MKCK ima zadatak da nadzire i vrši inspekcije uslova u kojima lica koja su osuđena pred MKSJ izdržavaju kazne u različitim državama. Više informacija o izvršenju kazni, uključujući i interaktivnu mapu, dostupno je na vebsajtu Međunarodnog suda.

Kako se Međunarodni sud bliži okončanju svog mandata, priprema se za predaju svojih ključnih rezidualnih funkcija Mehanizmu za međunarodne krivične sudove (MMKS). Nadležnost za izvršenje kazni biće prosleđena MMKS 1. jula 2013. godine.

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebooku, Twitteru i Youtubeu