Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Online istraživanje komunikacija MKSJ obavljeno 2011. pohvalilo napore Međunarodnog suda ka postizanju veće transparentnosti

Hag, 21. decembar 2011.
Online istraživanje komunikacija MKSJ obavljeno 2011. pohvalilo napore Međunarodnog suda ka postizanju veće transparentnosti

Prema istraživanju javnog mnjenja obavljenog 2011. godine publika širom sveta pohvalila je napore Međunarodnog suda da bude komunikativniji i tansparentniji. Tokom istraživanja javnost je pozvana da odgovori na pitanja i da svoje komentare u vezi s informacijama koje su dostupne i upotrebljivošću vebsajta MKSJ, baze podataka Sudski spisi MKSJ i stranicama Međunarodnog suda na društvenim mrežama. 

 

87.4% anketiranih smatra da su uloga i aktivnosti ove institucije dovoljno dokumentovani na vebsajtu

Rezultati pokazuju da je velika većina posetilaca vebsajta icty.org zadovoljna količinom i dostupnošću informacija na vebsajtu. Čak 87,4% anketiranih smatra da su uloga i aktivnosti ove institucije dovoljno dokumentovani, dok je njih 83% organizaciji informacija dalo ocenu ‘dobra’ ili ‘veoma dobra’.

Oblasti u kojima bi korisnici želeli da vide dalji razvoj su: veći izbor audio-vizuelnih materijala, bolji kvalitet prenosa uživo iz sudnica i osvežen dizajn veb stranice.

Služba za komunikacije je već pokrenula veći broj novih projekata koji će poboljšati iskustva korisnika i odgovoriti na njihove potrebe. Na primer, početkom 2012. godine biće uvedeni poboljšani uređaji za striming. Audio-vizuelna biblioteka pretresa će nastaviti da se uvećava – poslednjih meseci više od 350 video snimaka postalo je dostupno na kanalu Međunarodnog suda na YouTubeu – a potrebe publike koja nije specijalizovana za pravnu struku biće zadovoljene postavljanjem više relevantnih i obrazovnih sadržaja. Trenutno se radi na osvežavanju veb stranice nakon čega će biti omogućen jednostavan i intuitivan pristup informacijama.

Šezdeset procenata anketiranih takođe je zadovoljno bazom podataka Sudski spisi MKSJ, ali su zahtevali bolju funkcionalnost pretraživanja, bolju prezentaciju dokumenata i manje podataka potrebnih da bi se registrovalo. Na kraju, anketirani su u odnosu na deo istraživanja posvećen društvenim mrežama zatražili više sadržaja na kanalu Međunarodnog suda na YouTubeu, a neki su zahtevali učešće na društvenim mrežama poput Facebooka. Korisnički nalog MKSJ na Facebooku biće pokrenut u narednim sedmicama.

Podaci o anketiranima pokazuju da icty.org opslužuje veliku publiku koja nije specijalizovana za pravnu struku, od čega su novinari i šira javnost najbrojniji među anketiranima. Velika većina je radno sposobnog uzrasta od 36 do 45 godina starosti, a svega osam procenta je mlađe od 26 godina. Istraživanje je još jednom pokazalo da su zajednice širom bivše Jugoslavije i dalje zainteresovane i prate rad Međunarodnog suda: anketirani iz BiH, Srbije i Hrvatske su rangirani kao prva, odnosno četvrta i peta grupa anketiranih.

U ovom istraživanju, koje je bilo dostupno na engleskom, francuskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, učestvovalo je 267 anketiranih iz 48 zemalja tokom meseca septembra 2011. godine.

The survey, which was available in English, French and Bosnia/Croatian/Serbian, was taken by 267 respondents from 48 nationalities during the month of September 2011.

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu