Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Optuženi Aleksovski predat Međunarodnom sudu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 28. april 1997.
CC/PIO/185tOptuženi Aleksovski predat Međunarodnom sudu

Zlatka Aleksovskog, jednog od optuženih koji se pominju u optužnici u predmetu Kordić i drugi ("Lašvanska dolina"), koju je Međunarodni sud podigao 10. novembra 1995. godine, danas su Međunarodnom sudu predale vlasti Hrvatske.

Aleksovskog je hrvatska policija uhapsila 8. juna 1996. godine u Splitu, Hrvatska.

Njegovo prvo stupanje pred sud, pred sudijom Jordom, zakazano je za 29. april 1997. u 15:00 sati, kada će od njega biti zatraženo da se izjasni o optužbama.

Kontekst

Optužnica u predmetu Kordić i drugi je podignuta kao rezultat istrage "progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi stanovništva bosanskih Muslimana" u dolini rijeke Lašve (centralna Bosna) od maja 1992. do maja 1993. godine. Optužbe protiv generala Blaškića, jednog od šestorice optuženih obuhvaćenih ovom optužnicom, su izmijenjene i sada su sadržane u odvojenoj optužnici.

Prema optužnici, Zlatko Aleksovski, rođen 8. januara 1960. godine u Pakracu (Hrvatska), u januaru 1993. godine postao je upravnik zatočeničkog objekta u Kaoniku, nedaleko od  Busovače. Nakon toga je u maju 1993. godine postao načelnik okružnog zatvora HVO-a "Heliodrom" u Mostaru.

U optužnici se navodi da su "mnogi od zatvorenika u njegovoj nadležnosti podvrgavani nečovječnim postupcima, što uključuje ali nije ograničeno  na prekomjerno i surovo ispitivanje, fizičke i psihičke povrede, prisilni rad (kopanje rovova) u opasnim situacijama, postavljanje u žive zidove, a neki su ubijeni ili na drugi način izgubili život".

Aleksovski se tereti za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine i kršenje zakona i običaja ratovanja za nečovječno postupanje sa zatočenicima bosanskim Muslimanima u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta u Kaoniku.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu