Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Optuženi Goran Lajić, stražar u logoru Keraterm, uhapšen u Njemačkoj

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 22. mart 1996.
CC/PIO/047t

Optuženi Goran Lajić, stražar u logoru Keraterm, uhapšen u Njemačkoj

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je u ponedjeljak 18. marta 1996. godine obaviješten da je tog istog dana njemačka policija uhapsila Gorana Lajića.

Goran Lajić je jedno od lica imenovanih u optužnici protiv Sikirice i drugih koju je Međunarodni sud podigao 21. jula 1995. godine u vezi s istragama događaja u logoru Keraterm.

Podaci o optužnici

Lajić se tereti za teške povrede Ženevskih konvencija, kršenja zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti, u svojstvu stražara u logoru Keraterm. Optužen je na osnovu individualne krivične odgovornosti za sljedeća djela: Jedne večeri polovinom jula 1992. godine, Goran Lajić je bio jedan od grupe stražara u logoru Keraterm koji su teško premlatili grupu zatočenika logora (među kojima su bili Jasmin Izejeri, Špija Mesić i Drago Tokmanović). Nekoliko muškaraca je umrlo od posljedica premlaćivanja. U drugoj polovini juna 1992. godine, Lajić je teško premlatio Emsuda Bahonjića (i druge zatočenike u Keratermu), od čega je ovaj umro.

Odlučan doprinos Interpola

Međunarodni sud želi da zahvali na odlučnom doprinosu Interpola. Hapšenje Gorana Lajića je direktan rezultat početnih nastojanja Interpola.

Nakon što je obaviješten o optužnici, Interpol šalje međunarodnu potjernicu svojim članicama širom svijeta.

Kao rezultat izdavanja te potjernice, njemačka policija je privela Gorana Lajića u skladu s Interpolovim smjernicama i operativnim procedurama.

Akcija Interpola u ovom predmetu pokazuje izvrsne radne odnose između Interpola i Međunarodnog suda.

Postupak

Sekretar je u sredu, 20. marta 1996. godine, proslijedio njemačkim vlastima nalog za hapšenje Gorana Lajića i njegovo prebacivanje na Međunarodni sud.

Sekretarijat trenutno preduzima potrebne mjere kako bi se organizovalo prebacivanje optuženog.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org