Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Optuženi Kovačević prebačen u Haag

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 10. jul 1997.
CC/PIO/225tOptuženi Kovačević prebačen u Haag

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju objavio je da je u toku prebacivanje Milana Kovačevića u Pritvorsku jedinicu MKSJ-a nakon što su ga ranije u toku današnjeg dana u Prijedoru pritvorile snage SFOR-a.

Optužnica protiv Milana Kovčevića podignuta je 13. marta 1997. godine i tereti ga za "saučesništvo u genocidu" u opštini Prijedor od aprila 1992. do januara 1993. godine.

U optužnici se navodi da je "tokom perioda od 29. aprila 1992. do 31. decembra 1992. godine, Milan Kovačević bio član i Kriznog štaba za opštinu Prijedor i predsjednik Izvršnog odbora opštine Prijedor.

Kao član Kriznog štaba, Milan Kovačević je bio sastavni dio organa koji je imao izvršnu moć u opštini Prijedor svo vrijeme na koje se odnosi optužnica.

Kao predsjednik Izvršnog odbora opštine Prijedor, Milan Kovačević je imao drugu po važnosti funkciju u Kriznom štabu u smislu de jure moći. On je bio osoba odgovorna za organizovanje posjeta novinara logorima i osoba koja je posjetiocima Kriznog štaba davala najviše informacija o logorima.

Optužnica

Optužnicu je 13. marta 1997. godine potvrdila sudija Elizabeth Odio Benito koja je takođe potpisala nalog za hapšenje Milana Kovačevića.

Osim toga, sudija Odio Benito je naložila "da se optužnica ne objelodanjuje javnosti" do daljeg naloga i da se primjerci naloga za hapšenje "proslijede međunarodnim Stabilizacijskim snagama (SFOR)".

Simo Drljača, kojeg je SFOR takođe pokušao da pritvori, obuhvaćen je istom optužnicom i takođe se tereti za "saučesništvo u genocidu" u opštini Prijedor od aprila 1992. do januara 1993. godine.

U optužnici se navodi da je "tokom perioda od 30. aprila 1992. do 31. decembra 1992. godine Simo Drljača bio i član Kriznog štaba za opštinu Prijedor i načelnik opštinske Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Prijedoru.

Kao član Kriznog štaba, Simo Drljača je bio sastavni dio organa koji je ima izvršnu vlast u opštini Prijedor svo vrijeme na koje se odnosi optužnica. Članovi Kriznog štaba međusobno su sarađivali u planiranju i donošenju odluka o svim operacijama vezanim za vođenje neprijateljstava i uništavanje nesrpske zajednice u opštini. Krizni štab je djelovao u Omarskoj, Keratermu i Trnopolju".
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu