Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Optuženi Slavko Dokmanović pronađen mrtav u svojoj ćeliji

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 29. jun 1998.
CC/PIU/327tOptuženi Slavko Dokmanović pronađen mrtav u svojoj ćeliji

Nakon smrti optuženog Slavka Dokmanovića, tokom noći 29. juna 1998., Sekretarijat Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju zatražio je od holandskih vlasti da sprovedu istragu u skladu s pravnim odredbama zemlje-domaćina, u skladu s pravilom 32 (B) Pravilnika o pritvoru osoba koje čekaju na suđenje ili žalbeni postupak pred Međunarodnim sudom ili su iz nekog drugog razloga pritvorene po ovlašćenju ovog suda.

Delujući u skladu s pravilom 32 (C), predsednica MKSJ, sudija Gabrielle Kirk McDonald, naložila je istragu okolnosti koje su dovele do smrti optuženog.

Do okončanja istrage, Sekretarijat može obelodaniti sledeće činjenice:

Neposredno nakon ponoći u ponedeljak 29. juna 1998. godine, jedan stražar Pritvorske jedinice MKSJ pronašao je telo optuženog Slavka Dokmanovića kako visi iza vrata njegove ćelije.

Lekar Pritvorske jedinice je odmah pozvan ali nije mogao da povrati Slavka Dokmanovića u život. Nakon toga je pozvan holandski mrtvozornik kako bi utvrdio smrt optuženog.

Telo optuženog je nakon toga prebačeno u mrtvačnicu jedne obližnje bolnice. Rodbina Slavka Dokmanovića i njegov branilac su obavešteni o njegovoj smrti.

Slavka Dokmanovića je u nedelju uveče video lekar Pritvorske jedinice. Nakon saveta lekara, svetlo u ćeliji je bilo ostavljeno upaljeno i stražari su ga posećivali svakih 30 minuta. Poslednja kontrola je izvršena otprilike u 23:30 sati.

Tokom sledeće inspekcije, u 24:00 sati, jedan stražar Pritvorske jedinice pronašao je telo Slavka Dokmanovića u njegovoj ćeliji.

Informacije o suđenju

Optuženi Slavko Dokmanović je umro dok je čekao na presudu u svom suđenju, čije izricanje je bilo zakazano za utorak 7. jula, godinu dana nakon izjašnjavanja optuženog o krivici.

Dokmanovića su 27. juna 1997. godine uhapsili pripadnici snaga UNTAES i istog dana je prebačen na MKSJ. On se 4. jula 1997. izjasnio da nije kriv po šest tačaka za zločine protiv čovečnosti i povrede Ženevskih konvencija za svoje navodno učešće u prisilnom premeštanju  i pogubljenju po kratkom postupku 200 nesrba iz vukovarske bolnice u novembru 1991. godine.

Suđenje Slavku Dokmanoviću je počelo 19. januara 1998. godine. Trajalo je 35 dana pretresa, tokom kojih je saslušano 85 svedoka (43 svedoka tužilaštva i 42 svedoka odbrane) a suđenje je okončano prošlog četvrtka, 25. juna 1998. godine.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu